Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

MUF: "Regeringen säger investera, men menar egentligen spendera"

MUF deltar i Nyheter24:s debattkampen.
1 av 1

Benjamin Dousa vill göra det mer lönsamt att arbeta än att gå på bidrag.

Privat, Jessica Gow/TT/TT & INGVAR KARMHED / SvD / TT

Debatt | 28/06/2018 14:26

MUF: "Vi behöver göra det mer lönsamt att jobba genom sänkta inkomstskatter. En grundregel man historiskt hållit sig till är att hårt arbetande människor måste få behålla åtminstone hälften av det värdet de skapar - så är det inte i dag"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Svensk arbetsmarknad är stark. Aldrig förr har så många gått till jobbet en vanlig dag, och detta beror framför allt på den mycket starka konjunkturen. Samtidigt håller ett nytt utanförskap på att växa fram, och det drabbar främst unga utan utbildning och utrikes födda. 

Fler än hälften av alla som är inskrivna på Arbetsförmedlingen är födda i ett annat land. I dag lever en av sju i arbetsför ålder på bidrag, vilket motsvarar närmare 840 000 människor i utanförskap.

Vi vill stoppa utvecklingen mot en alltmer tudelad arbetsmarknad där unga och utrikes födda har svårt att få ett första jobb. För att möta det nya utanförskapet krävs kraftfulla och nödvändiga reformer.

Vi behöver göra det mer lönsamt att jobba genom sänkta inkomstskatter. En grundregel man historiskt hållit sig till är att hårt arbetande människor måste få behålla åtminstone hälften av det värdet de skapar - så är det inte i dag. I vårt land kan en specialistsjuksköterska som tar ett extra skift behöva betala närmare 60 procent i skatt. 

Däremot så räcker det inte med att sänka skatten. Alla allianspartier är eniga om att skatterna måste bli lägre, men ska skillnaden bli större mellan de som jobbar och inte gör det måste även bidragen bli lägre. 

Moderaternas bidragstak är en bra början men gränsen för taket måste pressas till nivåer där ett extrajobb alltid är bättre än bidrag.

Men sänkta skatter och bidragstak är bara en del av lösningen. Några fler saker vi behöver göra är att minska regelkrånglet för småföretagare, göra det enklare och billigare att anställa unga utan sänkta löner och reformera Arbetsförmedlingen så att den kan börja fungera. Vi kan inte ha en arbetsförmedling som inte klarar av att förmedla jobb. 

När människor går från bidragsberoende till ett jobb innebär det mer än lön den 25:e varje månad. Ett jobb bidrar till självkänsla och självständighet. Det är också jobben som gör det möjligt att finansiera nattbussen, äldreboendet och förskolan. 

Det måste därför alltid vara mer lönsamt att arbeta än att gå på bidrag, men idag är det inte alltid så. Det är en grundläggande princip för ett samhälle som inte accepterar social stagnation och utanförskap, utan ser värdet av social rörlighet. Alla ska ha möjlighet att göra klassresor.

Mot Moderaternas arbetslinje står Socialdemokraternas bidragslinje. Nästan alla pengar man satsar går till högre bidrag. Det är en kortsiktig och skadlig politik för Sverige. 

Regeringen säger investera, men menar egentligen spendera.

Benjamin Dousa,
förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet

Håller du med?