Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Technopartiet: Vi vill sätta Stockholm på världskartan

- 01/07/2018, 13:07 -
Technopartiet ställer upp i valet till kommunfullmäktige i Stockholm 2018.

Technopartiet vill sätta Sverige på världskartan

Daniel Jonsson

Technopartiet: "Att kultur motarbetas istället för att främjas är en oroväckande utveckling. Staden väljer aktivt att göra det svårt att arrangera kulturevent genom hårda regler för tillstånd, ljudnivåer och öppettider"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Stockholms nattliv är under hot. Det blir allt svårare att hitta lokaler för att husera nattklubbar och livescener. Nattklubbar och barer tvingas stänga, ett flertal klubbar har fått sina hett eftertraktade 05-tillstånd indragna och Slakthusområdet hotas med rivning för att göra plats åt lyxiga bostadsrätter.

Att kultur motarbetas istället för att främjas är en oroväckande utveckling. Staden väljer aktivt att göra det svårt att arrangera kulturevent genom hårda regler för tillstånd, ljudnivåer och öppettider. Krögare måste lägga ner sina verksamheter för att boende vill ha det tyst i innerstan. Det är inte ett rimligt krav att ställa i en storstad.

Detta är anledningen till att Technopartiet väljer att ställa upp i valet till Stockholms kommunfullmäktige 2018.

Technopartiet älskar all sorts musik och är ett parti som värnar om frihet, kultur och jämlikhet. Målet med Technopartiet är att skapa opinion, öppna upp för diskussion och debatt utanför regelverk och normer.

I dag regleras öppettider hårt. i Stockholm stänger nattklubbar klockan 03, några enstaka ställen, som blir allt färre, får hålla öppet till 05. Att få serveringstillstånd längre än så är inte möjligt. Utöver serveringstillståndet krävs dessutom danstillstånd.

Reglering av öppettider innebär en reglering av människors tid och inskränkning av frihet för såväl krögare som besökare. Vi tror på individens ansvar och frihet. Det finns ingen rationell anledning till att alla krogar måste stänga samtidigt. 

Tvärtom gör det staden mer otrygg då det bidrar till en hetsig alkoholkultur, där folk dricker snabbt och mycket för att hinna innan stängning. Detta leder till en otrygg miljö både inne på krogen och framförallt när alla ställen stänger och gästerna kommer ut på gatorna samtidigt. 

Det vi ser i andra europeiska storstäder är att med längre öppettider droppar folk successivt av under natten och färre är kvar till slutet. Längre öppettider innebär en jämnare ström av folk, mindre hets och därmed en tryggare miljö.

Technopartiet vill göra Slakthusområdet till en plats där kultur i olika former tillåts att blomstra. Slakthusområdet är redan i dag en plats med stor betydelse för stadens nattliv. Det är även den perfekta platsen för att genomföra ett pilotprojekt med längre öppettider. 

Technopartiet vill förlänga öppettiderna för nattklubbar i områden utan närliggande grannar. Det ger också en större spridning, där nattlivet fördelas över hela staden och inte bara består av nattklubbar i innerstan.

Technopartiet vill att staden tar fram en strategi för hur ett levande nöjes- och kulturliv ska värnas och möjliggöras när staden växer.

Konst och kultur är inte bara nöjesformer, det för människor samman. Technopartiet vill sätta Stockholm på världskartan, göra det till en stad som är internationellt omtalad. 

Vi vill att människor ska vallfärda hit för att ta del av en levande stad med mycket konst, kultur och ett rikt nattliv med en uppsjö av olika musikstilar representerade.

En levande stad kräver ett levande nattliv. Om vi på allvar vill göra Stockholm till en attraktiv stad att besöka, måste vi tillåta nattlivet att ta plats. Stockholm är på väg att bli en spökstad, Technopartiet tänker inte låta det hända.

Damien Eie

Zandra Hedlund

Daniel Jonsson

Sebastian Oscarson

Vidar Kippel Berge

Ty Tugwell

Vad tycker du om Technopartiets förslag?