Varje år så hålls Almedalsveckan.
Hanna Lidström från Grön Ungdom anser att alla partier och ungdomsförbund antar en policy för hur de ser på sitt deltagande på Almedalsveckan. - Foto: Privat & Henrik Montgomery/TT/TT

Grön Ungdom: "Vårt ansvar är gentemot medborgarna – inte lobbyisterna"

Grön Ungdom: "Politiska partier kan inte längre få åka håglöst till Almedalen och utan reflektion hamna på allt fler påkostade företagsjippon och allt färre folkliga möten utan att hållas ansvariga för det"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Politikerveckan i Almedalen är ett världsunikt exempel på hur en demokrati bör fungera. En gång om året gör sig politiker och makthavare sig anträffbara för väljare och såväl politiker som organisationer får mötas för att stöta och blöta sina idéer. Eller, det var i alla fall tanken. 

Nu är demokrativeckan helt besegrad av företagen, lobbyisterna och de stora pengarna. Många har gnällt på sakernas tillstånd - men det finns faktiskt något alla seriösa aktörer kan göra åt det. 

Vi i Grön Ungdom har beslutat att i år sätter vi ett tak för hur många företags- och PR-evenemang vi kommer att gå på. För oss är det nog nu. Politiska partier kan inte längre få åka håglöst till Almedalen och utan reflektion hamna på allt fler påkostade företagsjippon och allt färre folkliga möten utan att hållas ansvariga för det. 

I år är det valår. Medborgare är mer intresserade av politik än vanligt och har många frågor de förtjänar svar på. Vi har ett uppdrag att visa upp våra politiska idéer och förklara på vilket sätt vi tänker förvalta väljarnas förtroende de kommande fyra åren. 

Vårt ansvar är gentemot medborgarna - inte lobbyistenra - och i år vill vi ge dem den tid de förtjänar. 

Att företag vill vara med på Alemdalsveckan är förståeligt. Skatterna vi sätter, regleringarna vi gör och subventionerna vi betalar ut har långtgående effekter på deras verksamheter. Att de vill säga sitt och visa hur deras verksamhet är politiskt värdefull är helt naturligt. Men det är inte för den sakens skull rätt att de ska få tränga ut mindre kapitalstarka intressen, eller att vi politiker ska legitimerar den utvecklingen. 

Almedalsveckan är bara sju dagar och varje dygn har bara 24 timmar. För varje timme som spenderas med företag och PR-byråer spenderas en timme mindre med väljarna. Och nu finns så otroligt lite tid för politiker att träffa medborgare att de inte längre ser värdet i att komma dit. 

Förra året skrev till och med en tidningar en skämtartikel om att polisen spanat in misstänkta besökare helt utan koppling till företag eller pr-byråer. Tragikomiskt eller bara tragiskt?  

Även om vanliga människor skulle vilja besöka Almedalen skulle de allra flesta inte ha möjlighet ändå. Varje säng och soffa i Almedalen hyrs ut för skyhöga summor till svenska företagstoppar, deras kommunikatörer och pr-byråer. Aktörerna med mest pengar har trissat upp priserna för resten, och privatpersoner har blivit helt utbudade ur staden.  

Vi lovar att i ta ansvar för vår del i att vända utvecklingen och vi kräver att alla andra partier och ungdomsförbund också skärper sig! 

Vi kräver att alla partier och ungdomsförbund antar en policy för hur de ser på sitt deltagande på Almedalen redovisar det öppet.

Vi kräver att alla politiska aktörer att ta sitt ansvar och inte bara träffar företagen som kan lägga mest tid och pengar på att bjuda in politiker, utan också tar sig tiden att lyssna på mindre och ideella organisationer. Vi lovar att att minst hälften av evenemangen vi deltar på ska vara arrangerande av aktörer och organisationer som inte är eller representerar företag. 

Tillsammans kan vi ta tillbaka politiken till politikerveckan. Om vi inte dyker upp i företagens tält så fort de ropar “rosé!” kommer de snart också sluta dyka upp i Visby. 

Istället kan vi göra mer plats för civilsamhällets organisationer, politisk debatt, journalistisk granskning och välbehövliga möten med väljarana vars röster vi förväntas företräda.

Hanna Lidström,
Språkrör för Grön Ungdom 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.