Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Omvärlden får inte blunda för Erdogans förtryck"

- 01/07/2018, 19:19 -
Recep Erdogan vann det turkiska valet tidigare i år.

Savas Ertas skriver om det turkiska valet.

Privat & Lefteris Pitarakis/AP/TT

Savas Ertas: "Yttrande- och pressfriheten i Turkiet kommer bli ett minne blott. Turkiet kommer fortsätta vara världens största fängelse. Personkulten kring Erdogan vars ultranationalitsika krigsretorik skrämmer medborgarna, kommer bli än större"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den sovjetiske diktatorn Josef Stalins bevingade ord sammanfattar bäst den tvivelaktiga seger som Turkiets despotiske president Recep Tayyip Erdogan utropade långt innan den turkiska valmyndigheten (YSK) meddelade valresultatet den 24 juni.

Valet genomfördes under orättvisa villkor i undantagstillståndets Turkiet.

Erdogan hade placerat AKP-anhängare i landets Valmyndighet och rättsinstutioner, låtit fängsla en av presidentkandidaterna, Selehattin Demirtas som måste sköta sin kampanj från fängelset och kontrollerade 90 procent av medierna. I nitton län nekades 270 000 kurder i 19 län att rösta i sina byar eller städer, utan gick i kolometer eller åkte bussresor som de själva betalade.

Det finns flera teckenom manipulation av valresultatet som skiljer sig oerhört mycket från alla opinionsmätningar före valet. Grå vargarnas parti MHP, som bildat allians med Erdogan och inte ens kampnajade, gjorde ett av sina bästa val i modern tid, enligt den turkiska valmyndigheten.

Valmyndighetens siffror ter sig än mer makabra med tanke på att alla Erdogan-kritiker och Turkiets minoriteter samarbetade för att tillsammans sätta stopp för Erdogans långa och despotiska makt.  

Det nya valresultatet innebär att Erdogan blir sultan på riktigt eftersom han nu även juridiskt får de lagstiftande, dömande och verkställande makterna i sina händer. Med andra ord finns inget organ som kan kontrollera Erdogan längre.

Alla 81 miljoner invånares liv och död hänger nu på de ord som uttalas på Erdogans läppar. Med andra ord väntar fem svåra år för de grundläggande mänskliga rättigheterna i ett land där kräkningarna redan är omfattande.

Alla som inte tänker som Erdogan kommer gripas, fängslas och i vissa fall torteras.Godtyckliga massavskedanden och massarresteringar, som inleddesefter militärkuppförsöket 2016, kommer ske i än större skala.

Yttrande- och pressfriheten i Turkiet kommer bli ett minne blott.Turkiet kommer fortsätta vara världens största fängelse.Personkulten kring Erdogan varsultranationalitsikakrigsretorik skrämmer medborgarna, kommer bli än större. Erdogan kan fortsätta att vara ett hot såväl för Mellanöstern som i stora delar av världen. Omvalet av Erdogan kommer försvåra fredsprocessen i Syrien och Irak. Redan nu finns risk att Erdogan stödjer jihadister i Syrien för att erövra ännu fler områden i Syrien.  

Till sist, glöm inte medborgarna i Turkiet som nu är fångar i sitt eget land!  De har berövats alla möjligheter att påverka sitt liv. Det enda som kan hjälpa demokratiskt sinnade människor i Turkiet är att den internationella opinionen och att de demokratiska staterna runt om i världen agerar med bestämdhet mot Erdogans styre. 

Savas Ertas,
Lärare