Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Fem anledningar till att inte rösta på Vänsterpartiet i höstens val"

Den 9:e september är det val i Sverige.
1 av 1

Olivia Bergström från MUF skriver om fem anledningar till varför man inte borde rösta på Vänsterpartiet.

Privat & Tomas Oneborg/SvD/TT

Debatt | 02/07/2018 09:31

Oliva Bergström, MUF: "Extremister ska inte ha inflytande över politiken och de bör inte sitta i Sverige riksdag. Rösta inte på Vänsterpartiet i höstens val"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vänsterpartiet, tidigare Vänsterpartiet Kommunisterna, driver en politik som begränsar individers frihet, som kraftigt försämrar Sveriges ekonomi och som försvårar vardagen för många människor. Här är 5 anledningar till att inte rösta på Vänsterpartiet i höst.

1.       De vill försämra för elever

Vänsterpartiet vill inte att elever själva ska få välja vilken skola de ska gå på och de vill dessutom stänga flera skolor. Det fria skolvalet uppskattas idag av många och gör att unga själva kan utforma sin framtid, möjliggör klassresor och skapar en mångfald av skolor. 

Skolvalet är i dag självklart för många elever, men om Vänsterpartiet skulle få bestämma skulle elever förlora rätten att själva välja skola. Vänsterpartiet har under mandatperioden dessutom varit drivande i att införa ett vinsttak i välfärden och tvingade Socialdemokraterna att ta fram en utredning om hur det ska göras. 

Trots att de allra flesta skolor som går med vinst gör väldigt små vinster och ger elever en bra utbildning hävdar Vänsterpartiet att de tar resurser från välfärden. Det vinsttak som Vänsterpartiet vill införa är dessutom så dåligt utformat, så att vissa skolföretag förbjuds från att göra vinst. 

Anledningen till det är att taket baseras på det som kallas för operativt kapital, och inte på omsättningen. För de allra flesta välfärdsföretag är det operativa kapitalet så lågt så att ett sådant vinsttak är detsamma som ett vinstförbud. Om det vinstförbudet införs riskerar upp till 340 000 elever som går i friskolor att få sin skola nedlagd.

2.       De vill att du ska betala mycket mer i skatt

Det är ingen hemlighet att Vänsterpartiet vill chockhöja skatterna för alla, även för låginkomsttagare.  Skattehöjningar har samma effekt som lönesänkningar- människor får mindre pengar kvar att lägga på det som de själva vill. Familjer, studenter, ungdomar – alla som jobbar får behålla mindre av det som de själva har tjänat ihop. 

I stället för att prioritera att lägga skattepengar på de områden där de behövs, vill Vänsterpartiet i stället ta av människors lön för att finansiera diverse skrytprojekt, höja bidragen så att det blir mindre lönsamt att jobba och subventionera sådant som människor kan betala för själva. 

Om du vill bestämma mer över din egen ekonomi och dina pengar bör du inte rösta på Vänsterpartiet.

3.       De vill stoppa arbetskraftsinvandring

Vänsterpartiet har hoppat på Socialdemokraternas linje om att begränsa arbetskraftsinvandringen. Att begränsa arbetskraftsinvandringen skulle inte bara försämra för arbetskraftsinvandrare utan också försämra Sveriges ekonomi. 

De som är emot arbetskraftsinvandring hävdar att arbetskraftinvandringen leder till lönedumpning, kostar för samhället och ”tar våra jobb”. Detta är inte sant då Sverige har en väldigt liten arbetskraftsinvandring, och när företag kan växa genom att får in kompetens som de inte kan hitta i Sverige, skapas fler jobb. Arbetskraftsinvandring gynnar Sverige ekonomiskt, ändå vill Vänsterpartiet dra ner på den. 

4.       De vill att Sverige går ur EU

Precis som Sverigedemokraterna vill Vänsterpartiet lämna EU. EU har garanterat fred för över 1.5 miljarder människor i 70 år och har bidragit till en ökad ekonomisk utveckling som inte hade varit möjlig utan den fria handeln inom unionen. 

EU är den största handelsunionen på jorden som vi i Sverige tack vare vårt medlemskap får tillgång till. Sverige som är mycket exportberoende har särskilt gynnats eftersom att vår export har ökat tack vare unionen. 

Om Sverige skulle gå ur EU skulle vår export och exportintäkter med all sannolikhet minska. EU gör också att vi kan röra oss fritt inom unionen för att resa, jobba eller studera. Fördelarna med EU är många, ändå vill Vänsterpartiet att Sverige går ur.

5.       De kan inte skilja på demokrati och diktatur

Vänsterpartiet säger sig ha gjort upp med sin historia men kopplingarna till kommunismen gör sig ofta påminda. Förr hade de nära samarbeten med Sovjetunionen och Östtyskland. I Ung vänsters principprogram står det att de vill ha ett kommunistiskt samhälle. 

För bara någon månad sedan stod en representant för Vänsterpartiet i Uppsala klädd i t-shirt med ett tryck föreställande Ho Cho Minh, en kommunistisk ledare i Vietnam under kriget. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt gick med i partiet när det fortfarande hette Vänsterpartiet Kommunisterna.

År 2013 hyllade och gratulerade Jonas Sjöstedt Venezuelas socialistiska parti, lett av Nicolas Maduro, på Facebook efter deras valseger. Trots att flera människorättsorganisationer kritiserat dem för att inte respektera mänskliga rättigheter, stödde Vänsterpartiet den venezolanska regimen i åratal. 

I dag är Nicolas Maduro president och har omvandlat Venezuela till en diktatur med riggadeval, matbrist och hyperinflation, samtidigt som ledande socialistiska politiker har blivit rika på att stjäla pengar från staten.  Vänsterpartiet kan fortfarande inte skilja på demokrati och diktatur.

Extremister ska inte ha inflytande över politiken och de bör inte sitta i Sverige riksdag. Rösta inte på Vänsterpartiet i höstens val.

Olivia Bergström,
Andre vice ordförande för MUF Uppsala Län

Kommer du att rösta på Vänsterpartiet?