Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jeanette Johansson: "Nästa år kanske inga bönder finns kvar"

- 06/07/2018, 14:10 -
Det råder en torka i Sverige vilket gör det svårt att få fram foder åt djur.

Jeanette Johansson skriver om den rådande torkan och dess konsekvenser för bönder.

Privat & Terje Bendiksby TT/TT

Jeanette Johansson: "Efter 2 år på raken med dåliga skördar och detta katastrofår tvingas flera bönder ännu mera ner på knä. Att jordbruken går på knäna tack vare uteblivet EU-stöd är ingen nyhet. Nu slår vädret emot oss med extrem torka"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nu är det sommarfint väder och alla borde vara glada. 

Men så är inte fallet. Efter 2 år på raken med dåliga skördar och detta katastrofår tvingas flera bönder ännu mera ner på knä. Att jordbruken går på knäna tack vare uteblivet EU-stöd är ingen nyhet. Nu slår vädret emot oss med extrem torka. 

Foderreserverna är tömda. Djur skickas i förtid. Eller rättare sagt man försöker. Det är slaktköer fram till vecka 3, 2019 i skrivandes stund. Men de kommer öka lavinartat. Djur kommer få stå kvar utan eller extremt lite foder. 

Alla vet. Både du och jag. Veterinärer. Djurägare. Myndigheter med mera. 

Att nu kommer bristningsgränsen bli nådd för många. Anmälningarna kommer strömma in till myndigheterna för fodret tar slut och man blir inte av med djuren OM man inte nödslaktar. Och skickar med kadaverbilen. 

Ytterligare en kostnad läggs på bönderna. 

Hur många bönder har vi kvar nästa sommar? Hur många orkade härda ut? Och hur många har vi fått begrava? Självmorden lär öka lavinartat. 

Sedan finns det människor som jublar över böndernas olycka. Illasinnade människor sitter på nätet och tycker det är bra och värt att fira för varje mjölkbonde som eventuellt kommer att gå i konkurs och att det är en befrielse för djuren att få dö i förtid, så dom då slipper bli utnyttjade av dom otäcka bönderna.

Sådana uttalande mitt i denna krisen då både djur och människor mår dåligt har fått mig att inse att den dagen korna inte finns på gården längre så är det skog som gäller, bara skog! För varför ska man odla mat till folk som hatar både bönder och deras djur? 

Det spelar ingen roll om du är vegan. Vegetarian. Köttätare. Muslim. Jude. Kristen eller vad du nu är. 
Alla lider vi på ett eller annat sätt av torkan. Låt oss alla hjälpas åt istället detta år. Rädda det som räddas kan. Alla kan göra något. 

Resturanger - Köp svenskt kött just för import så släktköerna lättas. Och så inga djur behöver dö i onödan å skickas med kadaver bilen. Likaså era matrester (ej kött) - skänk dom till grisbönder. Eller andra som kan tänkas ge sina djur det. 

Livsmedelsaffärer, bagerier med mera - Erat gamla bröd och grönsaker - ge det också till hönserier och grisbönder.  All hjälp behövs. Likaså stora anläggningar med mycket marker. 

Flygplatser, stora odlingar, trädgårdar med mera - Om ni inte vill ha in obehöriga på erat område, slå det, pressa det och kontakta bönder. Även privatpersoner kan göra skillnad. Plocka frukten och lägg i skogen åt dom vilda djuren. Men kolla med markägaren först. 

Men framförallt. Detta år är då alla behöver hjälpas åt. Och hjälpa varandra. Oavsett värderingar och tankar. För mat på bordet av någon form vill vi alla ha. 

Så lägg ner hat och tjat och bråk ett år som detta. Nästa år kanske inga bönder finns kvar. 

Och svenska regeringen. Underbara regeringen. Ni gör som vanligt - sopar allt under mattan och sticker huvudet i sanden. Med AC i era bilar och på era kontor märker ni väl inte vad som händer utanför era betongpalats. 

Välkommen ut i verkligheten. Vi är flera bönder som kan visa er den. 

Jeanette Johansson