Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ludvig Kratzert: "Ät din hund"

- 05/07/2018, 16:53
Veganier tycker att alla djur är lika värda.

Ludvig Kratzert skriver att hund är det mest etiska köttet på marknaden.

Privat/TT/Dave Martin

Ludvig Kratzert: "Om du inte vill äta din hund, fine, det hade inte jag heller gjort. Om du tycker att det är mer okej att äta kor än att äta hundar, fine. Men det tål att tänkas på varför"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När folk får veta att jag är vegan får jag ofta frågan ”Varför är du vegan?” och jag svarar oftast att det är för miljön och djuren.

"Nämen jag bryr mig också om djuren, säger de. Jag köper ekologiskt och så och bara från djur som levt lyckliga liv"

En bit in i samtalet kan de oftast medge att det är svårt att vara helt säker på att slakten har skett på ett bra sätt, men att man gör sitt bästa för att köpa så snällt kött som möjligt. Det är jättebra. 

Däremot så tycker jag att det är synd att folk ska behöva leta efter rätt stämpel i köttdisken för att lista ut hur bra en kossa mått. Därför kommer jag med ett förslag. Det finns ett kött som är:

- Närproducerat

- Nyttigt

- Garanterat kommer från ett lyckligt djur

Det är enkelt! När husets hund blir gammal och grå och får somna in, skippa begravningen och bege dig till närmsta slaktare. Vips, så har du det mest etiska köttet på marknaden. 

"Men vänta lite nu, säger de. Äta min hund? Är du helt sjuk i huvudet? Jag älskar min hund!"

Ja, det gör de. Men för bara några andetag sen framhöll de stolt att de bryr sig om djur och att deras djurätande inte allt står i vägen för det. Så länge djuret har mått bra är det okej att äta det. Så varför inte äta sin hund?

Du som läser det här har säkert också en del att säga om saken. Om du inte vill äta din hund, fine, det hade inte jag heller gjort. Om du tycker att det är mer okej att äta kor än att äta hundar, fine. 

Men det tål att tänkas på varför.

Ludvig Kratzert