Den 9:e september är det riksdagsval
Eva Solberg och Marie Larsson anser att socialtjänstlagen ska reformeras. - Foto: Privat & Lars Pehrson SvD/TT

Dags att reformera Socialtjänsten och Socialtjänstlagen

Eva Solberg & Marie Larsson: "Vid en utredning skall barnens nätverk såsom föräldrar, anhöriga, skola, sjukvård och vänner kontaktas. Socialtjänsten skall även ha barnens bästa framför sig. Tyvärr ser inte verkligheten ut så i många utredningar"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ökningen av barn som omhändertas kan inte enbart förklaras med att Sverige tar emot fler  ensamkommande barn eller att samhället fått upp ögonen för hedersrelaterad problematik

Just nu pågår en utredning om framtidens socialtjänst, tyvärr visar den inte på några viktiga steg framåt och mot ett bättre stöd för barn och deras anhöriga.

Sociala utredningar skall föregås av korrekta uppgifter och utifrån en helhetssyn. Vid en utredning skall barnens nätverk såsom föräldrar, anhöriga, skola, sjukvård och vänner kontaktas. Socialtjänsten skall även ha barnens bästa framför sig. Tyvärr ser inte verkligheten ut så i många utredningar.

Det klipps och klistras i utredningar för att det skall överenskomma med den aktuella socialtjänstens önskemål: att barnen skall omhändertas. En helhetssyn saknas och de som får komma till tals i en social utredning är de som har samma önskemål som socialtjänsten.

För socialtjänsten blir det prestige och man försöker försvåra umgänge mellan barn och föräldrar på olika sätt. De föräldrar som är pålästa och står på sig för sina barns skull  stöter ofta på en socialtjänst som inte har barnens bästa framför sig.

Fokus verkar istället kunna liknas med att använda barnen som slagträ i syfte att tysta ner obekväma föräldrar. Barnen far därmed illa. Sverige bryter även mot konventioner som de har förbundit sig att följa.

Många hem för vård och boende, HVB och familjehem saknar kompetens om barnens behov och förutsättningar men tar ändå emot. Konsekvensen är att barnen utsätts för omsorgssvikt och far illa på grund av ett samhälle som saknar förmåga att ta hand om dem. Barn som är omhändertagna omplaceras även flera gånger vilket påverkar barnen negativt.

De får ingen möjlighet att bilda anknytning eller förtroende till de vuxna på grund av alla omplaceringar. Forskning visar att barn som är placerade mår sämre, har oftare psykiskohälsa och får sämre skolresultat.

Att arbeta med barn och familjer på hemmaplan med frivilliga insatser är mer gynnsamt. Ett omhändertagande är ett trauma för barn och föräldrar men även för andra viktiga personer såsom mor- och farföräldrar och vänner.  Ett omhändertagande kan ge djupa sår som kan vara svåra att bearbeta.

Eva Solberg,
Moderatkvinnorna, Ordf reformgruppen Familjefrid

Marie Larsson,
Socialsekreterare Göteborg

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.