Regeringen har beslutat att sätta en åldersgräns på 18 år på högskoleprovet.
Johan ström tycker att det är olyckligt att det sätts upp barriärer för personer som vill vidareutbilda sig. - Foto: Privat & Henrik Montgomery TT/TT

Johan Ström: "Låt högskoleprovet vara – sluta krångla till skolan"

Johan Ström: "Ett förbud mot att skriva provet i ettan ska signalera att man ska fokusera på betygen. Vi tycker att det snarare signalerar att det är krångligt och besvärligt att plugga vidare"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Regeringen har nu beslutat att högskoleprovet ska få åldersgräns. Man ska inte få göra provet innan året man fyller 18.

Vi på HPAkademin tycker att det är olyckligt att man ska sätta upp barriärer för personer som vill vidareutbilda sig. Vi tror dock inte att åldersgränsen i kommer att ha en så stor faktisk inverkan. Åldersgränsen ska vara från "året man fyller" 18. 

Man börjar ettan i gymnasiet året man fyller 16 och går ut på sommaren året man fyller 19. Med dessa regler får man skriva högskoleprovet tre gånger medan man går i gymnasiet, oavsett när man är född på året. Vårprovet i 2an, höstprovet i 3an och vårprovet i 3an just innan man tar examen. 

Enligt vår erfarenhet är det otroligt få elever som skriver högskoleprovet i ettan på gymnasiet. De som faktiskt gör det brukar heller inte göra det seriöst, utan mest för att testa så att det kan gå bättre när man sen ska skriva provet "på riktigt". Problemet att många elever skulle skriva bra på högskoleprovet tidigt i gymnasiet och sen tappa studiemotivationen, är helt enkelt inte förankrat i verkligheten.

Och om något så är det väl bra att man visar intresse för aktiviteter som leder till vidareutbildning? Ett förbud mot att skriva provet i ettan ska signalera att man ska fokusera på betygen. Vi tycker att det snarare signalerar att det är krångligt och besvärligt att plugga vidare. 

Risken finns istället att regler och krångel leder till missförstånd, framförallt för elever som inte har insatta föräldrar som hjälper dem. "Var det året man fyller 18 eller måste man ha fyllt 18? ähh jag skriver det senare om jag behöver" . 

Vissa elever kanske då inte skriver provet under gymnasiet och tvingas till ett ofrivilligt sabbatsår så att samhället kanske tappar en motiverad elev. Reglerna medför även problem för elever som hoppat över en eller två årskurser. Väldigt motiverade elever kan ju göra det för att snabba på sin egen utveckling. De eleverna hamnar nu i kläm och får bara ett (eller inget) högskoleprov på sig. 

Problemet i svensk skola idag är väl knappast att det finns för få regler och att systemet är för lätt att förstå sig på? Känns det inte lite väl onödigt att sätta upp krångel och barriärer för att plugga vidare som dessutom gör att vissa elever hamnar i kläm?

Johan Ström,
VD, HPAkademin högskoleprovskurser

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad tycker du om regeringens beslut om åldersgräns på högskoleprovet?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.