Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Grön Ungdom: "Det finns krafter som vill hota vår demokrati och frihet"

- 10/07/2018, 12:41
NMR fick tillstånd att demonstrera under Almedalsveckan.

Aida Badeli & Alma Tallborn skriver om Almedalsveckan 2018.

Grön Ungdom & Vilhelm Stokstad TT/TT

Aida Baedli & Alma Tallborn, Grön Ungdom: "Vi lever i ett Sverige där barn är rädda för både fysiskt våld av nazister men också rädda för det politiska klimatet och den rasism som kan komma att påverka deras säkerhet och framtid här"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Efter dagar i Almedalen där man känt antidemokratisk närvaro är man hela tiden på vakt, kollar över axeln och lägger extra märke till när män i grupp ser misstänkta ut. Så har vi tänkt hela veckan efter flera obehagliga incidenter, men så tänker inte barn.

På väg hem från en Grön Ungdom medlems debatt i SVT såg vi ett gäng pojkar i 11års åldern som spenderade sin sommarlovskväll med att springa runt på gatorna i Visby. Majoriteten av pojkarna i gruppen var av den gruppen som Nordiska Motståndsrörelsen i sina manifest menar inte har rätt att vara en del av vårt Sverige. 

Vi kände direkt att vi inte kunde låta dessa pojkar gå ensamma, därför gick vi fram och pratade med dem. Pojkarna förstod direkt anledningen till varför vi gick fram och frågade om ifall de hade någon vuxen i närheten och om de var på väg hem. 

En av pojkarna frågade Aida vart hon kom ifrån. Hon svarade att hon kommer från Iran, varpå pojken frågade om hon skulle bli utslängd ur Sverige om Sverigedemokraterna vinner valet i höst. En ångest och en inre konflikt uppkom hos oss båda- hur förklarar man detta för ett barn som uppenbarligen var rädd för sin egen framtid i Sverige. 

Detta är det Sverige vi lever i idag. Ett Sverige där barn är rädda för både fysiskt våld av nazister men också rädda för det politiska klimatet och den rasism som kan komma att påverka deras säkerhet och framtid här. 

Det är inte bara barn, det är också vi som är rädda. 

När vi gick av färjan från Visby i Nynäshamn var det de första trygga stegen vi tagit på en vecka. En tyngd hade släppt från våra axlar- Nynäshamns båtterminal kändes som en tryggare institution än polisen i Visby. 

Almedalen har tidigare år varit en fantastisk plats för oss politiknördar där vi träffar kompisar från hela Sverige för att diskutera samhällsförändring, ta en glass vid hamnen och se våra medlemmar växa i paneler och debatter. 

Detta året har det istället varit en stress över våra medlemmars, vänners och vår egna säkerhet. Vi som ledare för vår organisation kände att vi ansvarade för våra medlemmars trygghet. Är inte det polisens ansvar? 

Det finns krafter som vill hota vår demokrati och frihet, Almedalen 2018 är ett exempel vad som händer när terroristers demokratiska rättigheter går före våra. 

Men man kan finna styrka i att vi alla som kämpar för alla människors lika rätt är dagens viktigaste frihetskämpar, och under mångfaldsparaden som RFSL anordnade i veckan blev det tydligt att vi är många, många fler. 

Vi är alla en del av en frihetskamp. En frihetskamp för att våra barn inte ska vara oroliga för deras framtid, för våra unga politikers mod att uttrycka sina åsikter och för vår och alla minoriteter i Sveriges trygghet. 

Aida Badeli,
Förbundsstyrelseledamot Grön Ungdom.

Alma Tallborn,
Förbundsstyrelseledamot Grön Ungdom.