Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Socialdemokraternas hyckleri om Nya Karolinska är högst ovärdigt"

Nya Karolinska
1 av 1

Hyckleri om Nya Karolinska

Jessica Gow TT/TT

Debatt | 13/07/2018 10:12

Robin Irberger & Anton Gimle-Hjelte: "Man hör ofta att NKS skulle vara ett “Moderat projekt”. Det är helt enkelt inte sant. Det var ett enigt landstingsfullmäktige som fattade beslutet om att starta projektet"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nya Karolinska i Solna står klar. Ett universitetssjukhus i världsklass, utrustat med Sveriges första intensivakut, där de allra sjukaste och allvarligaste skadade kommer behandlas. Modernt, hållbart, framtidssäkert, men även Socialdemokraternas halmgubbe för kritik av moderat vårdpolitik.

Socialdemokraterna och deras vänner har medvetet målat upp en falsk bild av Nya Karolinska och svartmålat hela projektet från grunden, trots deras egna aktiva roll i samtliga verkställda förslag inom projektet.

Man hör ofta att NKS skulle vara ett “Moderat projekt”. Det är helt enkelt inte sant. Det var ett enigt landstingsfullmäktige som fattade beslutet om att starta projektet. Samtliga partier valde det privata företaget i den offentliga upphandlingen. Socialdemokraterna har röstat igenom varje förslag som skapat dagens NKS.

Man har även påstått att Nya Karolinska skulle ha kostat skattebetalarna 61 miljarder kronor. Denna sanna kostnaden ligger på en dryg tredjedel, 22,8 miljarder. Dyrt, men där slutprodukten är en av världens mest moderna och framtidssäkra sjukhusbyggnader på hela 330 000 kvadratmeter med plats för 630 patienter. Den resterande kostnaden står för drift och underhåll fram till år 2040.

Även övriga “kostnadsskandaler” har visat sig vara totalt felaktiga. 1,2 miljoner var summan man påstod har kostat för att byta ut en dörr. Det verkliga priset var 440,000 kronor - för att bygga en hel ny entré.

100,000 kronor för att bygga ett hyllplan? Även det falskt. Ja, det har funnits en offert på 70 meter specialhyllor i syrafast stål för 82,000 kronor, en offert som aldrig beställdes.

Eller till exempel att skattebetalarna skulle ha betalat för korrigeringen av 165 felbyggda badrum på Nya Karolinska? Socialdemokraterna måste ha blandat ihop skattebetalarna med byggföretaget Skanska.

Trots den haverikommision regeringen har tillsatt för Nya Karolinska så har Socialdemokraterna valt att försöka toppa kostnaderna - med ett eget sjukhus. Skånes Universitetssjukhus i Malmö, de rödgrönas egna prestigeprojekt, ser ut att bli 75 procent dyrare än NKS per kvadratmeter och 40 procent dyrare per vårdplats. Trots ett tredjedel så stort sjukhus som NKS, ser Skånes skattebetalare ut att få betala mer för projektet än Stockholms skattebetalare betalar för NKS.

Det är ett sorgligt men symptomatiskt uttryck av dagens politiska miljö att makthavare i regeringsställning medvetet missleder allmänheten om faktan kring ett livsräddande sjukhusprojekt. Allting för att klamra sig fast vid makten efter valet.

Socialdemokraternas hyckleri, alternativa fakta och rena lögner angående Nya Karolinska är helt enkelt högst ovärdigt, även för dem.

Robin Irberger

Anton Gimle-Hjelte

Håller du med?