Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tor Nilsson: Demokratins medaljs baksida

- 16/07/2018, 11:55 -
Nordiska motståndsrörelsen är också kända som NMR

Tor Nilsson anser att ju fler olikheter det finns desto mer stärker det vår religions-, åsikts- och yttrandefrihet.

Privat & Henrik Montgomery TT/TT

Tor Nilsson: "Ju fler olikheter vi ser på våra gator och torg ju mer stärkt är vår religions-, åsikts- och yttrandefrihet och därmed det demokratiska samhället"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det verkar vara en stor enighet i riksdagen att förbjuda rasistiska föreningar i vårt land. Rasism är en fruktansvärd ideologi som har haft förödande konsekvenser för samhällen som för enskilda människor. 

Ideologin och andra extrema ideologier och religioner måste därför bekämpas men då måste man lyssna på Stoltenberg som menade att hotet mot demokratin ska mötas med mer demokrati. Lika lite som man kan förbjuda en religion lika lite kan man förbjuda en ideologi.

Så länge man håller sig inom dagens lagstiftning får man ha en konstig syn på samhället. För i en demokrati får man vara kvinnohatare, manshatare, rita nidbilder av makthavare, bränna flaggor, ändra texten i nationalsånger, be till knäppa religioner, verka för detta men inte tvinga andra att vara som man själv är för att de ska kunna ingå i det svenska samhället.

De är nämligen på demokratins medaljs baksida och förbjuder vi de genom att ta bort baksidan, blir konsekvensen att vi även tar bort demokratins framsida och då har ju extremisterna fått sin vilja igenom. Demokratin är borta och vad har vi vunnit då?

Faktum är att ju fler olikheter vi ser på våra gator och torg ju mer stärkt är vår religions-, åsikts- och yttrandefrihet och därmed det demokratiska samhället.

Tor Nilsson,
Socionom