Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gör som en brandman - släck ordentligt!

I sommar har det varit över 40 bränder i Sverige.
1 av 1

Jacob Brodefors uppmanar folk att släcka sina cigaretter ordentligt på grund av den rådande torkan och brandrisken.

Privat & Erik Mårtensson TT

Debatt | 17/07/2018 12:05

Jacob Brodefors: "Till er som röker: tänk till innan ni slänger era fimpar vilt omkring er! Ifall ni skulle ramla in på SMHIs hemsida så ser ni där att det i dagsläget är en förhöjd brandrisk över i stort sett hela Sverige"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är inte många som har missat det otroliga sommarvädret som kom från ingenstans efter en blåsig och kall vinter. Inte minst mig själv, som precis tagit mitt första steg ut i skogen som sommarvikarierande brandman på grund av skogsbrand.

För det är ju tyvärr så, att den galna värmen inte enbart är underbar, den för med sig stora risker, framförallt när det kommer till mark- och skogsbränder.

Så till er som röker: tänk till innan ni slänger era fimpar vilt omkring er! Ifall ni skulle ramla in på SMHIs hemsida så ser ni där att det i dagsläget är en förhöjd brandrisk över i stort sett hela Sverige!

Jag försöker inte få er att sluta njuta av solen och värmen med goa sommarkvällar och gött häng i parkerna. 

Det jag däremot vill är att ni kanske tar er en extra funderare på var ni slänger era cigarettfimpar. ”Hur ser omgivningen ut här? Har jag släckt ordentligt?”. Det vore ju riktigt trist ifall eran favoritpark inte fanns kvar imorgon, eller hur?

Det är dessutom viktigt att tänka på detta även ifall det skulle börja regna, trots att det ser ut att vara hur lugnt som helst, så är det så att man läser av hur torr marken är i flera lager. Även ifall gräset är grönt och nyvattnat av kvällsregnet så är det inte ”lugna gatan” att kasta ifrån sig en glödande cigarett.

En brand kan utan problem sprida sig längs rötterna under marken och fortsätta att göra det i flera dagar innan den upptäcks, trots regn och rusk.

Så vad jag vill ha sagt är att om ni röker, tänk till innan cigaretten flyger i luften. Jag är säker på att majoriteten av oss vill fortsätta njuta av sommaren medan den varar och gärna slipper problem med brand. 

Det går inte alltid att undvika, men en utryckning mindre för räddningstjänsten tack vare eftertanke före kan betyda att någon annan får den hjälp de behöver i tid. Så kom ihåg nu när ni står i stundens hetta:

Gör som en brandman - släck ordentligt!

Jacob Brodefors,
Sommarvikarierande brandman

Är du extra försiktig nu när torkan råder?