Den 9 september är det val i Sverige.
Jakob Fredin tycker inte att friskolor ökar klyftorna. - Foto: Privat & TT Berit Roald NTB scanpix/TT

Jakob Fredin, 14: Friskolor ökar inte klyftorna

Jakob Fredin, 14: "Barn måste uppmuntras, inte tvingas, att välja en skola som passar deras behov och deras intressen istället för skolans geografiska plats"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det sägs att det fria skolvalet leder till att elever med bättre ekonomiska förutsättningar koncentreras kring vissa skolor och att barn till invandrare koncentreras kring andra, till exempel. Jag tror inte att det stämmer.

De kommunala skolorna i utsatta områden är några av de mest segregerade i hela landet. Att skolorna ser ut på det viset beror på de kommunala skolornas närhetsprincip. Barn i invandrartäta områden slussas in i samma lokala skolor medans barn på bättre ställda platser samlas på de kommunala skolorna där.

Alla unga måste ges chansen att fritt få välja i vilken typ av skola de vill gå i och var de vill gå i skola. Barn i Tensta måste uppmuntras, inte tvingas, att välja en skola som passar deras behov och deras intressen istället för skolans geografiska plats. 

Till min skola kommer elever från såväl Lidingö som Rinkeby, Södermalm som Solna. Vi kommer alla från olika håll i vårt olikartade samhälle, men vi förenas i vårt val av skola genom våra gemensamma intressen och behov, inte våran gemensamma sociala klass, etnicitet eller hemort. Därför är specialiserade friskolor en stark förenande och integrerande kraft. 

Något som är väl värt att bevara.

Skolans läroplan är enligt mig inte anpassad eller lämpad till elever i utsatta områden. Det skolan gör nu är att svika elever med sämre ekonomiska förutsättningar genom att överlåta ansvaret att studera och skaffa sig färdigheter på de och deras föräldrar.

Det finns mycket som måste göras istället för att begränsa friskolor. Ge föräldrar i utsatta områden mer information om skolvalet och engagera dem i sina barns skolgång. Förbättra den kommunala trafiken så att barn inte utesluts från skolor på grund av att de inte kan ta sig dit. 

Sätt mer press på friskolor att följa skolverksamhetens regler, skolor som ger glädjebetyg eller anställer lärare utan utbildningar måste tvingas att ändra sina metoder eller stängas, och kontrollera kösystemet så att inga regelfusk förekommer där.

Vi behöver en skola som främjar jämlikhet genom kunskap och ger varje elev en god chans att lyckas i livet. Uppmuntra elever att samlas vid skolor genom gemensamma intressen och behov istället för vid skolor som ligger nära där de bor. 

Jakob Friden,
14år och studerande

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.