Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverige brinner och regeringen lägger en miljard på cykelsubventioner

- 18/07/2018, 14:28
Det brinner på minst 60 olika ställen samtidigt i Sverige.

Alexander Torin anser att Sverige är allt för beroende av utländsk hjälp för att släcka skogsbränderna.

Sofia Axelsson / Mats Andersson TT

Alexander Torin, MUF: "Sverige är allt för beroende av utländsk hjälp, den är ingen garanti. Med klimatförändringarna kan vi inte förlita oss på att Italien ska släcka våra bränder för sina egna. Då krävs en beredskap med både material och personal"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det har sannolikt inte undgått någon att det i nästan hela Sverige brinner i skog och mark. Väderomständigheter har torkat ut skogen, oaktsamhet har tänt den – och regeringen misslyckas med att släcka den. Man har valt att prioritera elcyklar framför en god beredskapsförmåga.

Politik handlar just om att prioritera. Allt för få politiker tar ansvar: Det är enklare att lova ett nytt kulturhus för 300 miljoner än att låta investera i brandflyg

Man kan tycka att vi borde ha lärt oss redan för fyra år sedan, när Västmanlands skogar stod i brand. Oförmågan att göra det, och det faktum att man givit vika för kärnverksamhet står oss dyrt idag, när vi infinner oss i en situation värre än då.

Vad som har tagit generationer att bygga upp och förvalta har brunnit ned på en natt. Skogar brinner, människor uppmanas att evakuera och bristen på såväl brandmän som nödvändigt material har gjort att vi inte klarar krisen.

Istället för att rusta upp inför krissituationer som denna så har regeringen och socialdemokrater runtom i kommunerna prioriterat fel. Man har valt att prata om det roliga och onödiga snarare än det nödvändiga; en kamelfarm i Göteborg, uppvärmd sjö i Smedjebacken liksom nya fritidsgårdar och folkets hus, allt på bekostnad av din hårt inarbetade lön. 

Det är pengar som skulle kunna användas för att förbättra vår beredskap.

Sverige är allt för beroende av utländsk hjälp, den är ingen garanti. Med klimatförändringarna kan vi inte förlita oss på att Italien ska släcka våra bränder för sina egna. Då krävs en beredskap med både material och personal.

Det har sannolikt inte undgått någon att Sverige behöver en ny regering. En regering som vågar prioritera det tråkiga och nödvändiga framför det trevliga och onödiga.

Alexander Torin,
Förbundsstyrelseledamot Moderata ungdomsförbundet