Under sommaren 2018 har det varit över 60 skogsbränder.
Marcus Birro skriver om den rådande torkan och skogsbränderna. - Foto: Privat & Fredrik Sandberg TT/TT

Marcus Birro: "Varför är vi så usla på att hjälpa oss själva?"

Denna text är hämtad från bloggen Marcus Birro Blogg.

Marcus Birro: "Sverige är ett uselt land att under press få saker gjorda. Ändå lever den här mytbilden kvar. I Sverige blir saker och ting gjorda. I Sverige FUNGERAR saker"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag vet inte vad det säger om Sverige (men det låter inte särskilt bra) att det alltid är Dan Eliasson som skickas fram när det känns som om landet står inför en svår kris utan att veta hur man ska göra. 

Jag vet bara att det inte känns särskilt bra.

I Sverige finns helikoptrar som kan hjälpa till vid bränderna men det krävdes en KD:are för att påtala det orimliga i att helikoptrar som kan användas till att släcka bränderna inte används. 

Eliasson har hunnit svetta ner många fina generaldirektörs-stolar vid det här laget. Han är bossarnas boss. Han tycks ha tiotusen ton hållhakar på varenda makthavare i Sverige.

Och varför är alltid alla andra (inklusive Kungen) före regeringen när det handlar om att uttrycka sin beundran för alla brandmän och andra frivilliga som sliter dag och natt under orimliga villkor för att försöka släcka alla bränderna?

Jag vet inte vad det säger om Sverige (men det låter inte särskilt bra) när man läser att försvaret alltså har tio helikoptrar men att bara två används i bekämpningen av bränderna. Jag vet inte heller vad det säger om Sverige att det tydligen är så att försvaret inte ens får kalla in semesterledig personal i denna extrema situation som uppstått.

I Italien härjar det skogsbränder varje år. Italien har ändå med kort varsel skickat flera flygplan till Sverige för att hjälpa.

Men varför är vi så usla på att hjälpa oss själva?

Detta är inget unikt för denna tid. Minns kaoset runt Estonia, minns den fruktansvärda slätstrukenheten runt Tsunamin 2004. Sverige är ett uselt land att, under press, få saker gjorda.

Ändå lever den här mytbilden kvar. I Sverige blir saker och ting gjorda. I Sverige FUNGERAR saker.

Jag tror förresten jag vet att det säger om Sverige, det som händer nu.

Men det får ni räkna ut själva.

Marcus Birro,
Författare

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.