Den 9 september är det riksdagsval
Alexandra Hedborg och Emma Feldman anser att barnen skulle behöva ett eget uppror likt #metoo. - Foto: Privat

”Barnen skulle behöva ett uppror likt #metoo”

Debattörerna: "Barnkonventionen är tydlig, alla åtgärder ska tas för att skydda barnen mot alla former av fysiskt och psykiskt våld. Vi politiker måste börja att på allvar prioritera dessa frågor."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hur är det egentligen att växa upp som barn i Sverige?  

Enligt de flesta internationella mätningar så brukar Sverige toppa listan när det gäller barns välmående. Jämför man med länder som USA och Brasilien så är Sverige ett fantastiskt land för barn att växa upp i, det vore dock för enkelt att anta att barn växer upp i en problemfri miljö i Sverige. Det är inte jämförbart eftersom utveckling och lagstiftning skiljer sig väsentligt och därför är det svårt att jämföra barns situation i olika länder. Vi kan däremot dra slutsatser utifrån vår egen utveckling och faktum är att inte mycket har hänt de senaste åren. Ett flertal myndighetsrapporter och statistik visar fortfarande att:

  • 60 000 barn årligen blir utsatta för mobbning i skolorna

  • 100  000 – 240 000 barn uppskattas vara utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck

  • 23 600 fall av misshandel mot barn anmäldes 2017

  • Var femte elev har varit utsatt för någon form av sexuella övergrepp

  • 190 000 barn och unga vuxna lider av psykisk ohälsa

  • 138 barn i Sverige har under de senaste tio åren registrerats som gifta hos SCB   

Gemensamt för dessa siffror är att alltför många barn i Sverige fortfarande inte upplever att de blir sedda och hörda och att samhället står på deras sida. De allra flesta barn och unga som befinner sig i dessa situationer vågar inte heller kontakta myndigheterna och de få som gör det får i många fall sina fördomar besannade, socialtjänsten utpekas särskilt som en passiv myndighet med oförståelse för barnen. Kvaliteten i socialtjänsten varierar kraftigt och i vissa fall finns det en stor okunskap i hur de olika typerna av utsatthet ska hanteras.  Normalt går föräldrarnas rätt till barnet före barnets egen vilja och rättigheter, vilket resulterar i att barn kan tvingas till umgänge med föräldrar som våldfört sig på dem. Detta blir mer påtagligt desto yngre barnet är, även om barnet själv önskar att avstå umgänge så tas detta endast i beaktande och är inte avgörande i rättsfall rörande vårdnad och umgängesrätt.

Detta har kritiserats av FN:s barnrättskommitté som också kritiserar Sverige för att det finns böter på straffskalan för sexualbrott mot barn där allvarlighetsgraden kan likställas med nedskräpning. Den låga straffskalan innebär att dessa brott inte prioriteras och ännu färre döms för brott som begås mot barn.

Mot bakgrund av ovanstående kan vi inte säga att vi är stolta över Sverige. Det är inte så här vi ska behandla vår framtid. På pappret låter det fint med ord som ”barnperspektivet” och ”barnets bästa” men vi kan konstatera att det inte alltid verkställs i verkligheten.  Ofta kommer myndigheterna undan med en tillsägelse när allvarliga fel har begåtts och något större ansvarstagande utkrävs därför inte heller.

Barnkonventionen är tydlig, alla åtgärder ska tas för att skydda barnen mot alla former av fysiskt och psykiskt våld. Vi politiker måste börja att på allvar prioritera dessa frågor. Vi kan inte fortsätta att endast fokusera på barn och unga när det gäller skolresultaten, utan vi måste tillsammans med skolresultat och närvaro i skolan se helhetsperspektiv för att kunna sätta in tidiga och förebyggande insatser. Skolresultaten är mycket viktiga för barnens framtid men det är endast när vi lyfter blicken och ser helheten som vi också kan stötta, lyfta och låta barnen växa till fria, självständiga och harmoniska individer.  

Vi menar därför att barnen skulle behöva ett eget uppror likt #metoo så att alla vi vuxna kan vakna upp ur dvalan och börjar se, lyssna och agera.

#barnensröst

Alexandra Hedborg,
Kandidat till riksdag och kommunfullmäktige (M)

Emma Feldman,
Ordförande för Moderatkvinnorna i Stockholms län
Oppositionsråd i Järfälla kommun
Kandidat till riksdag och kommunfullmäktige (M)

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.