Den 9:e september är det val
Gabriella Toftered. Flagga från Feministiskt initiativ. - Foto: Privat & Pontus Lundahl TT/TT

LUF: FI:s antirasism gäller inte alla

Gabriella Toftered, LUF Väst: "När ett parti väljer att kalla sig antirasistiskt så förpliktigar det. Feministiskt initiativ har satt sig på höga hästar i sin antirasism men de har inte levt upp till förväntningarna"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ung. Kvinna. Universitetsstuderande. 

De är tre ord som brukar beskriva Feministiskt initiativs väljare. Jag uppfyller alla dessa kriterier men är övertygad liberal, däremot hänger jag i sammanhang där många är vänster och gillar FI. 

Som liberal är man ofta i minoritet och får kämpa på sin kant. Feministiskt initiativ har profilerat sig som ett progressivt feministiskt och antirasistiskt parti, det är inte konstigt att de lockar unga kvinnliga akademiker. En händelse förra veckan visade dock att FI:s antirasism inte gäller alla. 

Riksdagskandidaten tillika kulturpolitiska talesperson för Feministiskt initiativ, Oldoz Javidi, uttalade sig nyligen såhär i en intervju med tidningen Feministiskt perspektiv om Israel-Palestina konflikten: 

“Israels bästa vän är USA, ett annat infernaliskt styre med enormt stora landytor. Så varför inte bjuda in vännerna över till sig och göra plats för dem på gården? De verkar trivas i varandras sällskap. Och palestinierna kan få leva i fred och åter bygga upp det land som en gång var deras ... Jag kan ju tillåta mig åtminstone få drömma om en sådan lösning eller hur?”

Javidi menar alltså att judarna som lever i Israel ska skickas till USA. En deportering. Det här är inte ett en felsägning eller ett misstag, utan ett utarbetat resonemang. Det är ren och skär antisemitism som förkläs i Israel-kritik. 

Här borde ett antirasistiskt parti agera kraftfullt och direkt utesluta personen i fråga. Detta är dock inte vad som sker. På sin hemsida tar Feministiskt initiativ bestämt avstånd från Javidis uttalande och antisemitism. 

Partiet skriver att de utföra åtgärder för att öka kunskapen om antisemitism i partiet. Det är fina ord Feministiskt initiativ framför, men det just endast ord. Vad som verkligen behövs är att Feministiskt Initiativ utesluter Oldoz Javidi om partiet ska ha någon trovärdighet i sin antirasism. 

När ett parti väljer att kalla sig antirasistiskt så förpliktigar det. Feministiskt initiativ har satt sig på höga hästar i sin antirasism men de har inte levt upp till förväntningarna. Om vi leker med tanken att Javidi hade sagt något djupt rasistiskt om personer med svart hudfärg, hade det funnits en chans i världen att hon fått var kvar i partiet då? 

Med största sannolikhet inte. 

Då hade hon antagligen blivit utesluten på ett kick, vilket hade varit det enda rimliga. Enligt mig är det precis lika självklart att samma agerande gäller när det handlar om antisemitiska uttalandet. De här dubbla måttstockarna är inte värdigt ett parti som säger sig ha antirasistisk feminism som sin ideologiska utgångspunkt. 

Jag och mina vänsterkompisar kan bråka om skatter, försvaret eller kulturen men vi står tveklöst på samma sida mot rasismen. Att det “antirasistiska” partiet de funderar på att rösta på inte utesluter en företrädare som uttalat sig grovt antisemitiskt är minst sagt upprörande. 

Riktig antirasism är konsekvent och står pall mot alla typer att rasistiskt förtryck och diskriminering! 

Gabriella Toftered,
Distriktsstyrelseledamot Liberala Ungdomsförbundet Väst 

Luf
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.