Djurrättsalliansen har granskat kläckerier i Sverige.
Malin Gustafsson från Djurrättsalliansen skriver om svenska kläckerier. - Foto: Djurrättsalliansen

Myndigheter och JO blundar för lagbrott inom äggindustrin

Djurrättsalliansen: "Uppenbarligen kan företag bryta mot lagen inför ögonen på myndigheterna utan att någonting händer och att myndigheternas brister nu inte granskas av JO visar ingenting annat än att systemet inte fungerar"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I våras kunde vi i Djurrättsalliansen med bilder och filmer avslöja hur djuren har det på ett av Sveriges största kläckeri inom äggindustrin. Det är en verklighet för djuren som är svår att ens föreställa sig. Omkring hälften av alla hönor som finns på svenska hönserier kläcks och växer upp i det företagets regi. 

Men vi avslöjade även något annat: hur svenska myndigheter ser genom fingrarna med regelrätta lagbrott för att gå inflytelserika företagare till mötes. 

När vi granskade kläckeriföretagets verksamhet fick vi fram att de har infört ett nytt otillåtet bursystem till Sverige. I varje bur trängs runt 70 avelsdjur, det vill säga tuppar och hönor. När ett nytt djurhållningssystem införs i Sverige ska det enligt lag godkännas genom en så kallad ny teknik-prövning innan de får tas i bruk. 

Godkännande av ny teknik prövas av Jordbruksverket. Men i det här fallet satte företaget bursystemet i bruk 2012 utan tillstånd. Först ett år senare fick företaget godkänt att pröva bursystemet i form av ett försök. Försöket skulle avslutas 2015 och sammanställas i en rapport, varefter Jordbruksverket skulle fatta ett beslut: ska det nya bursystemet få användas i Sverige eller inte. 

Men rapporten har uteblivit, och trots att försöket har varit avslutat sedan flera år pågår verksamheten för fullt. Kläckeriförtetaget har dessutom under tiden byggt ytterligare ett djurstall med de olagliga burarna, som helt och hållet saknar tillstånd. Myndigheter har bara stått och sett på trots att de har fullt lagstöd att stoppa djurhållningen. Totalt sitter 50 000 individer i de här olagliga burarna. 

I samband med detta avslöjande JO-anmälde Djurrättsalliansen både Jordbruksverket och länsstyrelsen. Hönor och tuppar lever i olagliga burar på ett av Sveriges största äggkläckeri och myndigheterna har varit medvetna om detta i flera år men ändå låtit djurhållningen fortgå. 

Ett solklart fall där vi har tydlig bevisning i form av offentliga handlingar för att myndigheterna har brustit och lagen brutits. Men i sitt beslut meddelar JO oss nu att ”Anmälan föranleder inte någon åtgärd eller något uttalande från min sida. Ärendet avslutas.”

Å ena sidan är det väldigt anmärkningsvärt att JO väljer att inte granska det här ärendet. De här djurstallarna borde inte vara igång och just nu är det omkring 50 000 individer som betalar priset med sina liv. Å andra sidan är vi inte heller helt förvånande. Det här är ytterligare ett exempel på att djurskyddslagen inte finns till för att skydda djuren, vilket den ger sken av, utan för att göra det lagligt för oss människor att utnyttja och döda djur. 

Det företag vi granskat är en av de största aktörerna inom den svenska äggindustrin. Hälften av alla hönor inom den svenska äggindustrin kommer härifrån, oavsett uppfödningssystem som burar, frigående eller KRAV. 

Uppenbarligen kan de bryta mot lagen inför ögonen på myndigheterna utan att någonting händer och att myndigheternas brister nu inte granskas av JO visar ingenting annat än att systemet inte fungerar. 

Jag är inte förvånad över det vi har fått fram och att varken myndigheter eller kontrollorgan agerar. Vi i Djurrättsalliansen är väl medvetna om både hur det ser ut i de här djurindustrierna och hur nära kopplingar de har till myndigheterna. 

Så länge samhället efterfrågar djurprodukter kommer myndigheterna att hålla aktörer som dessa om ryggen - oavsett hur illa djuren har det. 

Men vi som konsumenter och medborgare har möjlighet att påverka. Vi kan sluta köpa djurprodukter och verka för ett samhälle där djur inte utnyttjas för mat. För en framtid där alla djur får finnas till för sin egen skull. 

Malin Gustafsson,
talesperson för Djurrättsalliansen 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Köper du djurprodukter?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.