Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Myndigheter och JO blundar för lagbrott inom äggindustrin

- 25/07/2018, 08:52 -
Djurrättsalliansen har granskat kläckerier i Sverige.

Malin Gustafsson från Djurrättsalliansen skriver om svenska kläckerier.

Djurrättsalliansen

Djurrättsalliansen: "Uppenbarligen kan företag bryta mot lagen inför ögonen på myndigheterna utan att någonting händer och att myndigheternas brister nu inte granskas av JO visar ingenting annat än att systemet inte fungerar"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I våras kunde vi i Djurrättsalliansen med bilder och filmer avslöja hur djuren har det på ett av Sveriges största kläckeri inom äggindustrin. Det är en verklighet för djuren som är svår att ens föreställa sig. Omkring hälften av alla hönor som finns på svenska hönserier kläcks och växer upp i det företagets regi. 

Men vi avslöjade även något annat: hur svenska myndigheter ser genom fingrarna med regelrätta lagbrott för att gå inflytelserika företagare till mötes. 

När vi granskade kläckeriföretagets verksamhet fick vi fram att de har infört ett nytt otillåtet bursystem till Sverige. I varje bur trängs runt 70 avelsdjur, det vill säga tuppar och hönor. När ett nytt djurhållningssystem införs i Sverige ska det enligt lag godkännas genom en så kallad ny teknik-prövning innan de får tas i bruk. 

Godkännande av ny teknik prövas av Jordbruksverket. Men i det här fallet satte företaget bursystemet i bruk 2012 utan tillstånd. Först ett år senare fick företaget godkänt att pröva bursystemet i form av ett försök. Försöket skulle avslutas 2015 och sammanställas i en rapport, varefter Jordbruksverket skulle fatta ett beslut: ska det nya bursystemet få användas i Sverige eller inte. 

Men rapporten har uteblivit, och trots att försöket har varit avslutat sedan flera år pågår verksamheten för fullt. Kläckeriförtetaget har dessutom under tiden byggt ytterligare ett djurstall med de olagliga burarna, som helt och hållet saknar tillstånd. Myndigheter har bara stått och sett på trots att de har fullt lagstöd att stoppa djurhållningen. Totalt sitter 50 000 individer i de här olagliga burarna. 

I samband med detta avslöjande JO-anmälde Djurrättsalliansen både Jordbruksverket och länsstyrelsen. Hönor och tuppar lever i olagliga burar på ett av Sveriges största äggkläckeri och myndigheterna har varit medvetna om detta i flera år men ändå låtit djurhållningen fortgå. 

Ett solklart fall där vi har tydlig bevisning i form av offentliga handlingar för att myndigheterna har brustit och lagen brutits. Men i sitt beslut meddelar JO oss nu att ”Anmälan föranleder inte någon åtgärd eller något uttalande från min sida. Ärendet avslutas.”

Å ena sidan är det väldigt anmärkningsvärt att JO väljer att inte granska det här ärendet. De här djurstallarna borde inte vara igång och just nu är det omkring 50 000 individer som betalar priset med sina liv. Å andra sidan är vi inte heller helt förvånande. Det här är ytterligare ett exempel på att djurskyddslagen inte finns till för att skydda djuren, vilket den ger sken av, utan för att göra det lagligt för oss människor att utnyttja och döda djur. 

Det företag vi granskat är en av de största aktörerna inom den svenska äggindustrin. Hälften av alla hönor inom den svenska äggindustrin kommer härifrån, oavsett uppfödningssystem som burar, frigående eller KRAV. 

Uppenbarligen kan de bryta mot lagen inför ögonen på myndigheterna utan att någonting händer och att myndigheternas brister nu inte granskas av JO visar ingenting annat än att systemet inte fungerar. 

Jag är inte förvånad över det vi har fått fram och att varken myndigheter eller kontrollorgan agerar. Vi i Djurrättsalliansen är väl medvetna om både hur det ser ut i de här djurindustrierna och hur nära kopplingar de har till myndigheterna. 

Så länge samhället efterfrågar djurprodukter kommer myndigheterna att hålla aktörer som dessa om ryggen - oavsett hur illa djuren har det. 

Men vi som konsumenter och medborgare har möjlighet att påverka. Vi kan sluta köpa djurprodukter och verka för ett samhälle där djur inte utnyttjas för mat. För en framtid där alla djur får finnas till för sin egen skull. 

Malin Gustafsson,
talesperson för Djurrättsalliansen 

Köper du djurprodukter?