Moderaternas ignorans inför klimatförändringarna – ett hån

- 31/07/2018, 16:45 -

VIDEODEBATT. Hanna Lidström, Grön Ungdom: "Samtidigt som Moderaterna vill köpa nya plan för att släcka bränder vill de aktivt bidra till nya bränder genom att SÄNKA priset på utsläpp. Hur kan de få komma undan med det?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nedan följer ett utdrag av innehållet i videon i textformat.

Hej allihopa! Hoppas ni har det bra i sommarvärmen. Men jag vet att ni också är många där ute som, precis som jag, är oroliga för att den här extremt varma sommaren har med klimatförändringarna att göra. Och det har den ju faktiskt. 

Man kan inte skylla enskilda väderhändelser på klimatförändringar. Men värmen vi känner av nu är inte en enskild väderhändelse utan en del i ett väldigt tydligt mönster med ett varmare och mer instabilt klimat. 

Enligt amerikanska National Oceanic and Atmospheric Administration så var denna julimånaden den 402:a onormalt varma månaden i rad. Det är alltså inte bara nu, och inte bara här. Ändå så är det ofta vi som vill göra något åt klimatet, och inte de som struntar i det, som ses som naiva.

2014 kallade Moderaterna Miljöpartiet för ”osmakliga” som, efter den sommarens bränder i Västmanland, sa att vi behövde höja beredskapen och köpa in vattenplan för att bekämpa elden. Idag föreslog de exakt samma sak på en presskonferens. 

Visst låter det bra! Men ska vi titta lite på vad Moderaterna vill göra också?

Moderaterna går till val på att sänka bensinskatten och att avskaffa flygskatten. Ja, du hörde rätt. Samtidigt som de vill köpa nya plan för att släcka bränder vill de aktivt bidra till nya bränder genom att SÄNKA priset på utsläpp. Hur kan de få komma undan med det? 

Jag misstänker att de inte har lagt allt för mycket energi på att tänka på klimatförändringarna, eller överhuvudtaget bryr sig. 

Alla som oroas av klimatförändringarna borde se moderaternas ignorans inför klimatförändringarna som en förolämpning.

Det är dags för dig att ta ansvar. Rösta på ett parti som både tar bränderna, men också orsaken till bränderna på allvar. En liten hint: det finns bara ett.  

Hanna Lidström,
språkrör Grön Ungdom