Hur ska unga ta sina första kliv i vuxenlivet med en högerregering?

- 01/08/2018, 13:34 -
Den 9 september är det val i Sverige.

Noah Gahnertz anser att de unga som tänker på att lägga sin röst på en högerregering borde tänka om.

Mikael Fritzon TT / Privat

Noah Gahnertz, SSU: "(S) prioriterar särskilt satsningar för att unga ska kunna flytta hemifrån och få sin första bostad, därför säger vi skarpt nej till marknadshyror för att värna allas rätt till en bostad oavsett storlek på plånboken"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Som ung drömmer en kanske om lägenheten där du vill bo och om en ska jobba efter gymnasiet eller plugga vidare på högskola. Allt det där är möjligt. Men skulle Moderaterna få regeringsmakten i höst skulle det innebära hårdare tag för ungdomar att få en första hyreslägenhet, och kanske leva hela livet med otrygga provanställningar.

Med Moderaternas politik skulle det införas skyhöga marknadshyror, procentuellt mellan 20 - 50 procent högre hyror. Något som Moderaternas ungdomsförbund drivit. Det skulle också innebära lagstiftning om löner för nyanlända och unga, med 70 procent av ingångslönen. 

Är det verkligen rimligt att en som ung med en månadslön på 15 000 ska betala en hyra som kostar mellan 20 eller 50 procent mer än vad den gjorde? En kanske går miste om halva lönen eller mer. Det lönar sig alltså inte att arbeta med Moderaternas politik.

Moderaterna kommer att luckra upp LAS, lagen som gör att du som arbetstagare skyddas vid uppsägningar och avskedanden. Det är reformer som också SD skulle stödja om en högerregering tillträder i höst. Ja, SD är också ett högerparti för de rika. 

Idag står 213 000 unga ofrivilligt utan ett hemmaboende, marknadshyror skulle göra det fullständigt omöjligt för oss unga att flytta hemifrån. 

Under mandatperioden med Socialdemokraterna i regering har det byggts mycket bostäder, redan förra året byggdes 76 000 nya bostäder, ungefär lika många beräknas byggas under 2018, till 2020 når vi 250 000 nya bostäder som fler har råd att bo i.

Socialdemokraterna prioriterar särskilt satsningar för att unga ska kunna flytta hemifrån och få sin första bostad, därför säger vi skarpt nej till marknadshyror för att värna allas rätt till en bostad oavsett storlek på plånboken. 

En röst på en Socialdemokratisk regering medför fler bostäder med rimliga hyror och att normen på arbetsmarknaden ska vara fasta heltidsanställningar. 

Du som är ung och funderar på att lägga din röst på ett högerparti, det handlar om din framtid. Tänk om.

Noah Gahnertz,
Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund SSU

SSU
Kommer du att rösta på Socialdemokraterna?