Stockholm

Ung Vänster: Häv ockupationen! – För ett fritt Palestina

Ung Vänster höll 1/8 i en demonstration mot Israels ockupation av Palestina.
Emil Brännvall från Ung Vänster anser att vi ska visa solidaritet med Palestina. Foto: Fredrik Persson TT / Privat

Emil Brännvall, Ung Vänster: "Dagligen kränks mänskliga rättigheter när palestinier omotiverat skadas, dödas eller fängslas av militärstaten Israel. För att fred ska kunna uppnås måste Israels inhumana ockupation av Västbanken och Gaza hävas"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Vi nås kontinuerligt av nyheter om våldet på Västbanken och i Gaza. Dagligen kränks mänskliga rättigheter när palestinier omotiverat skadas, dödas eller fängslas av militärstaten Israel. Situationen är ohållbar. För att fred ska kunna uppnås måste Israels inhumana ockupation av Västbanken och Gaza hävas.

Flera ställen på Västbanken är avgränsade för att Israel lättare ska kunna separera och hålla palestinierna undantryckta. Dessa avgränsningar i form av murar och utplacerade checkpoints är även ett effektivt sätt för Israel att behålla ockupationen. 

Även Gaza är avgränsat, hela regionen är omringad av en mur där Israeliska staten kontrollerar vem och vad som kan föras in och ut genom blockaden. Denna mur är förutom att vara hänsynslös mot de som bor innanför, även farligt förtryckande eftersom att dagliga förnödenheter och mediciner inte får föras in i landet.

Även innanför avgränsningarna så är det Israel som får styra och ställa, palestinier kan stannas i checkpoints där de kan hållas i flera timmar, misshandlas eller dödas med en enda anledning: att med terror sätta skräck i det palestinska folket. 

Eftersom Israel breder ut sig mer och mer över palestinsk mark genom tvångsförflyttningar av människor så kan Israel ekonomiskt tjäna på jordbruket. 

Varor som produceras på ockuperad mark säljs sedan vidare till EU via unionens frihandelsavtal med Israel. Detta avtal visar från EU ett väldigt hyckleri; flera gånger har man från EUs sida kommit med krav på att mänskliga rättigheter ska följas för att fortsätta med avtalet. Några konsekvenser har dock aldrig trätt i kraft, vilket bara visar på att EU och dess medlemsländer alltid sätter marknaden före människoliv. 

Sverige som till skillnad från många andra länder har erkänt Palestina som stat bör verka för att EU ska frysa handelsavtalet med Israel tills ockupationen upphör. Vi ställer oss även bakom ett krav på bojkott av Israeliska varor. 

Hur barbarisk ockupationen mot Palestina än är så visar ändå det palestinska folket på ett tappert samt legitimt motstånd, men de två parterna är långt ifrån jämbördiga. Israel har en av världens mest moderna och påkostade militär som samtidigt får stöd av USA medan det palestinska folket till sitt försvar har stenar att kasta. 

Israel har även i sin ockupation brutit mot flera internationella lagar och begått många krigsbrott. Flera bombningar av sjukhus och skolor har skett där hundratals barn har omkommit. 

Vi kommer alltid kräva att ockupationen hävs. Solidaritet med Palestina!

Emil Brännvall,
Ung Vänster Storstockholms distriktsstyrelse

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.