Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Grön Ungdom: Dags att öka reformtakten för hbtq-personers rättigheter

- 02/08/2018, 09:48 -
2018 har Stockholm och Göteborg fått äran att husera EuroPride

Grön Ungdom vill ytterligare öka reformtakten för hbtq-personers rättigheter.

Bernhardina Hörnstein / Erik Nylander TT

Grön Ungdom: "Efter valet i höst riskerar vi att ha en situation där Sverigedemokraterna har mer inflytande än idag. Då skulle många framsteg som gjorts för hbtq-personers rättigheter vara i riskzonen"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Just nu pågår Europride i Stockholm. På lördag går Sveriges största prideparad genom Stockholm. Att manifestera för alla människors lika värde och genomdriva politiska reformer för att alla ska få vara sig själva har sällan varit viktigare. 

Runt om i Europa och världen ser vi hur hbtq-personers rättigheter hotas. 

I Ungern har Fidesz-regeringen skrivit in i grundlagen att äktenskapet bara är till för en man och en kvinna. 70 procent av Ungerns homosexuella vågar inte röra sig fritt ute och de upplever att situationen blivit värre sedan Fidesz tog makten 2010. 

I Polen har flera organisationer som jobbar för hbtq-personers rättigheter attackerats och enligt civilsamhällesorganisationer ökar antalet hatbrott mot hbtq-personer. 

Även i Sverige är hotet mot hbtq-personers rättigheter högst närvarande. Efter valet i höst riskerar vi att ha en situation där Sverigedemokraterna har mer inflytande än idag. Då skulle många framsteg som gjorts för hbtq-personers rättigheter vara i riskzonen. 

Sverigedemokraterna har under sin tid i riksdagen varit emot alla reformer på hbtq-området. Samtidigt hotas hbtq-personer av den ökande nazistiska mobiliseringen, nu senast när RFSL Ungdom tvingades åka hem från Almedalen för att de inte kunde garantera sina medlemmars säkerhet. Hotet från Nordiska motståndsrörelsen blev för stort.

När vi ser hur hbtq-personers rättigheter hotas runt om i världen och på hemmaplan måste vi som tror på frihet och medmänsklighet svara med att ytterligare öka reformtakten. Den här mandatperioden har regeringen bland annat inkluderat transpersoner i hets- och hatbrottslagen, gett personer som drabbats av det tidigare steriliseringskravet möjlighet till statlig ersätt, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. 

Därför är det viktigare än någonsin att kämpa. 

Grön Ungdom vill stärka insatser för transpersoners psykiska hälsa och att den nya könstillhörighetslagen, som gör det enklare att byta juridiskt kön, träder i kraft så snart som möjligt. Transpersoners psykiska ohälsa kan inte vänta, och köerna är alldeles för långa. Vi vill också införa ett tredje juridiskt kön. Flera länder har redan infört ett tredje juridiskt kön. Det är hög tid att även Sverige genomför denna frihetsreform. 

Grön Ungdom ser också behovet av en bättre sex- och samlevnadsundervisning med tydligare hbtq-perspektiv. Att känna sig trygg i sin kropp och sexualitet, och inte behöva utsättas för diskriminering, är avgörande för unga personers psykiska hälsa. Ingen hbtq-person ska behöva må dåligt i skolan. 
 
Årets Almedalsvecka lämnade oss med en bitter eftersmak. RFSL Ungdom tvingades åka hem när hotet från Nordiska motståndsrörelsen blev för stort. Runt om i Europa och världen ser vi hur högerextrema krafter hotar hbtq-personers rättigheter.

Inga rättigheter kan tas för givna och nu behöver vi kämpa ännu hårdare. Hotet är reellt och vi som politiker har ett ansvar att se till att alla ska kunna vara en del av samhället på lika villkor. 

Vi kavlar upp ärmarna och kommer att fortsätta kämpa för alla människors rätt att vara sig själva. Därför går Grön Ungdom i prideparaden på lördag.

Axel Hallberg,
språkrör Grön Ungdom

Hanna Lidström,
språkrör Grön Ungdom