Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Erica Gilbertson: Veganerna är de enda som tror på bönderna

- 02/08/2018, 16:12 -
En värmebölja i Sverige har gjort så att bönderna haft det svårt att få fram foder samt tvingats nödslakta sina kor.

Erica Gilberts anser att veganer är några av dom som bryr sig mest om bönderna i Sverige.

Privat & Janerik Henriksson TT

Erica Gilbertson: "Veganer hatar inte bönder. Varifrån tror ni att vi får vår mat? Vete, raps, potatis, bönor, havre, grönsaker, betor, ärtor är bara några förslag på vad som går att odla i Sverige"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Varje dag fylls tidningar med texter om hur synd det är om bönderna. Även innan torkan var det synd om kött- och mjölkbönderna eftersom färre och färre köpte kossornas bröstmjölk och kroppar. Var och varannan dag skrivs det om hur de ska få bidrag och hur kunderna ska betala extra i butiken för att stötta dem.

Det jag undrar är: Varför tror alla så lite om kött- och mjölkbönderna?

Vad är det som får människor att tro att bönderna är så inkapabla till förändring? Alla andra industrier, företag och organisationer behöver anpassa sina produkter efter efterfrågan och förändras i samband med att kunderna gör det. Men inte bönderna. 

Varför är bönderna ett så stort undantag? Varför tror ni inte på dem?

Regeringen säger att "Torkan i Sverige under våren och sommaren är en allvarlig klimathändelse” samtidigt som de skänker 1,2 miljarder till bönderna så de kan mata djuren de ska slakta samt sänker slaktavgiften med 60 miljoner. Pengarna borde ha gått till omställning av gårdarna och inte till det som påverkar planeten mest negativt. Daltandet med bönderna har nått nya nivåer. 

Många menar att veganer hatar bönder, men faktum är ju att vi är de enda som tror på dem. Vi är de enda som tror att de är smarta nog att förändras, som tror att de är duktiga och kan utvecklas tillsammans med resten av samhället, och som tror att de är tillräckligt företagsamma för att ta företaget till nya höjder. 

Veganer hatar inte bönder. Varifrån tror ni att vi får vår mat? Vete, raps, potatis, bönor, havre, grönsaker, betor, ärtor är bara några förslag på vad som går att odla i Sverige. 

Många tror att sojan vissa veganer äter kommer från ställen där regnskog skövlas, men faktum är att mellan 95-98% av sojan som odlas där regnskog skövlas går till djurfoder och därmed kött- och mjölkindustrin. Visste ni att den sojan hade kunnat mätta hela världen flera gånger om? 

Mängden energi, vatten, mark och utsläpp som krävs för att producera plantbaserat är dessutom minimal i jämförelse med kött- och mjölkindustrin, oavsett om det är ekologiskt och svenskt eller ej.

Bönderna menar att de säljer produkter men vägrar utveckla dem efter kundens efterfrågan och när kunderna inte vill köpa produkten vill de få bidrag av staten och sina egna kunder. Om ett annat företag inte funkar byter man riktning eller jobb.

Så varför är det så att vi fortsätter att dalta med dessa bönder som om de inte kunde något annat? Som om de inte är duktiga, smarta eller kapabla nog att utvecklas? Alla bönder besitter bra kunskap som istället hade kunnat leda till mer inkomst, att färre djur dör och klimathotet minskas. 

Vi är så många som skulle stötta, göra reklam, skriva om er och framförallt: köpa era produkter. Varför vill ni inte vara en del av det? Gör som så många andra gårdar redan gjort och ställ om. Det är vad som kommer rädda er. Inga bidrag eller reklamer i världen kommer att stoppa framfarten av veganismen.

Vi tror på er, och vi verkar tyvärr vara de enda som gör det. Det positiva är att vi är riktigt många nu.

Erica Gilbertson,
Fotograf och driver youtubekanalen Vardagsvegan