Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

LUF: "Vår frihet måste säkras från dem som vill ta den ifrån oss"

- 07/08/2018, 13:47
Den 9 september är det val i Sverige.

Marcus Nilsen tycker att vi borde införa en svensk terrorlista.

Marcus Nilsen / Fredrik Persson TT/ TT

Marcus Nilsen, LUF Väst: "Att terrorklassa organisationer vars verksamhet är våldsbejakande och paramilitär, är inte ett hot mot friheten. Det är en garant för att rädda den"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I den fria liberala demokratin brottas friheten med de som vill förgöra densamma. Detta dilemma syns åter tydligt när paramilitära grupper som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen sprider skräck i vårt samhälle. Situationen vi nu står inför är en som kommer lägga grunden för sveriges fortsatta samhällsutveckling. 

Frågan är inte längre om våldsbejakande grupper som NMR ska begränsas utan hur det ska göras. Att förbjuda åsikter och sympatier är fel väg att gå, men det är tid att de som är organiserade och våldsamma klassas som terrorister även i Sverige. 

Den diskussion som just nu förs i Sverige efter nazistiska NMRs våldsangrepp under Almedalsveckan och efter regeringens utspel om att “förbjuda” rasistiska grupper, måste handla om att skydda människor från våld och inte från ord. 

Sverige har av tradition en liberal syn på yttrandefrihet, vi har även världens äldsta tryckfrihetsförordning och få i Sverige skulle vilja vara utan någon av dessa samhällsfundament. Samtidigt finns det grupper som missbrukar dessa friheter för att hota, hata och hetsa mot andra.

Att införa generella förbud mot åsikter och tankegods är fel väg att gå. Det gör ont att säga, men att ha nazistiska åsikter eller sympatisera med vidriga vantolkningar av Islam måste fortsatt vara tillåtet. Det är inte åsikter som är det farliga i sig utan agerandet kring dem. 

Det kan ses som ett kontroversiellt ställningstagande, och för mig vars farfar sattes i tvångsarbete av den nazistiska ockupationsmakten i Norge sitter det hårt inne. 

Det nazistiska tankegodset är vidrigt och hela min politiska gärning grundas i att försvåra deras fortlevnad, men att inskränka vår frihet för att få undan dem kommer tyvärr inte att ha någon större effekt. Att tro att någons blod är magiskt går inte att förbjuda, det är på samma sätt helt omöjligt att lagstifta mot destruktiva sekter.

Det vi däremot borde lagstifta om är när de går från ord till handling. Såväl nazistiska grupperingar, islamistiska grupperingar och sammanslutningar inom våldsvänstern så finns organisationer som uppfyller kriterierna för terrorklassning. 

Problemet är att Sverige inte har en egen terrorlista utan förlitar sig på EU:s och FN:s terrorklassning/terrorlista. Tyvärr är det uppenbart att dessa listor inte räcker. De fokuserar företrädesvis på religiösa grupperingar som utgör en fara för fler än ett enskilt land.

Anledningen till att Sverige inte har en nationell terrorlista är att föreningsfriheten är fäst i vår grundlag. Men om vi fullt ut kan acceptera att följa utländska listor vore det paradoxalt att de enda organisationer vi inte kan förbjuda är de som verkar inom Sverige. 

Att terrorklassa organisationer vars verksamhet är våldsbejakande och paramilitär, är inte ett hot mot friheten. Det är en garant för att rädda den. Därför måste riksdagen släppa diskussionen om vilka åsikter som skulle vara skadliga och istället förbjuda grupperingars skadliga agerande och formering. 

Fördelen med en svensk terrorlista är att de organisationer som klassas som en terrororganisation direkt underställs den lagstiftning som reglerar deltagande, finansiering och annan särlagstiftning nationellt och internationellt för just terrorister. 

Kraven för att terrorklassas bör vara snarlika dem som redan finns för FNs och EUs listor, men med den skillnaden att fokus ligger på Sverige och att den svenska processen sköts av en domstol och inte av politiker. Det behövs också en översyn och förstärkning när det gäller förbud mot finansiering av terrorklassade organisationer och personer, samt ett stärkt förbud mot att vara medlem eller delta i terrororganistioners verksamhet. 

Frågan om att införa en svensk terrorlista handlar inte om att ta ställning för eller emot ideologier utan om att stävja brott och få ett säkert Sverige. Det handlar inte bara om att terrorklassa nazister, utan alla som formerar sig och agerar på ett våldsbejakande sätt. 

Det inkluderar såväl grupper inom våldsvänstern som islamistiska grupperingar. Vår frihet måste säkras från dem som vill ta den ifrån oss. 

Marcus Nilsen,
Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst