Grön Ungdom: "Det är vår skyldighet att ge HBTQ-flyktingar asyl"

- 08/08/2018, 14:55 -
EuroPride äger rum i Stockholm och Göteborg 2018

Grön Ungdom anser att det är vår skyldighet att ge hbtq-flyktingar asyl.

Privat / Fredrik Hagen NTB scanpix TT

Grön Ungdom: " Vi kan inte kräva av folk som flyr från förföljelse på grund av sin sexualitet eller könsidentitet att de ska kunna övertyga Migrationsverket om vem de älskar eller vilka de är"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I lördags ägde Pridefestivalen rum i Stockholm, en symbol för HBTQ-personers kamp för sina rättigheter och stolthet över att vara den man är.  Många anser att Sverige är ledande inom HBTQ-personers rättigheter, och på många plan vill vi hålla med.

Det ser annorlunda ut i många delar av världen. Som i Tjetjenien, Ryssland och Uganda, där HBTQ-personer lever med hotet om fängelse, eller i värsta fall döden.

När man söker asyl i Sverige ligger det på den asylsökande att ta fram bevis på att man inte kan bo i de land man flytt från. Det är ofta svårt för de vars skyddsskäl inte grundar sig i något hot som också drabbar alla andra i landet, såsom ett krig gör.

Därför behöver asylsökande HBTQ-personer redogöra för, vad Migrationsverket kallar, sitt “inre känsloliv”, om sin HBTQ-identitet. Man ska då som asylsökande svara på väldigt många och personliga frågor om ens sexualitet eller könsidentitet. Många får avslag på sina asylansökningar då Migrationsverket inte tror på att personen i fråga är HBTQ, och blir därmed utvisade till de länder de flytt från, och riskerar att bli utsatta för fara.

I våras följde många nyheten om 18-åriga Osas Godstime som kommit till Sverige från Nigeria som HBTQ-flykting. För honom var det inget alternativ att stanna i Nigeria, eftersom att han utsattes för våld och riskerade fängelse på grund av sin sexualitet. 

Hans asylansökan fick avslag eftersom att Migrationsverket inte var övertygade om att Osas var homosexuell på riktigt, och han blir utvisad till Nigeria där han riskerar att bli mördad.  

Osas fall är ett av många, och visar tydligt att asylrätten för HBTQ-personer måste stärkas. Vi kan inte kräva av folk som flyr från förföljelse på grund av sin sexualitet eller könsidentitet att de ska kunna övertyga Migrationsverket om vem de älskar eller vilka de är. Ingen ska behöva skickas tillbaka till ett land där det är olagligt att vara homosexuell eller transperson, och det ska inte vara upp till Migrationsverket att avgöra vem som är HBTQ. 

Det är vår skyldighet, som det progressiva och accepterande landet vi ser oss själva som, att ge alla möjligheten att vara den de är, oavsett vart i världen de är födda.

Frankie Lindstedt Grahn,
styrelseledamot för Grön Ungdom i Stockholmsregionen

Hedda Berkesand,
migrationspolitisk talesperson för Grön Ungdom