Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rebecca Hansson: "Bli vegan och bli aktiv för djuren"

- 30/08/2018, 09:32
Under sommaren har det varit en stor debatt om att köpa svenskt kött eller inte.

Rebecca Hansson vill att fler människor ska ta ansvar och bli veganer.

Privat / Fredrik Sandberg TT

Rebecca Hansson: Bortsett från miljöperspektivet så är det moraliskt förkastligt att konsumera animaliska produkter då djuren inom industrierna, på gårdarna, i burarna, tvingas leva ett liv i misär"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Frågan om huruvida det är etiskt eller ej att konsumera animaliska produkter är en fråga som under den senaste tiden blivit allt mer aktuell, både i media och i folks vardag.

Många gånger när jag pratar med folk om denna frågan möts jag av samma typer av försök till rättfärdigande; ”Jag köper endast svenskt och ekologiskt kött!” eller ”Jag äter bara kött/mejeriprodukter/ägg en gång i veckan!”

Fastän det numera är vetenskapligt bevisat att djur känner smärta precis som vi och att animaliska produkter påverkar både vår planet och våra kroppar på ett negativt sätt, gör många fortfarande allt för att försöka rättfärdiga sina egoistiska konsumtionsvanor.

Varför välja mellan det bättre och det sämsta när en kan välja det bästa? En av de absolut bästa sakerna en kan göra för djuren och vår planet är att bli vegan. Djurindustrierna står för mer växthusgasutsläpp än alla transportmedel tillsammans, är en av de största orsakerna till förlust av biologisk mångfald och vattenförorening och de mördar och utnyttjar miljardtals kännande individer varje år.

Bortsett från miljöperspektivet så är det moraliskt förkastligt att konsumera animaliska produkter då djuren inom industrierna, på gårdarna, i burarna, tvingas leva ett liv i misär, endast för att vi människor värdesätter våra smaklökar högre än deras liv. Det behöver inte vara såhär.

Många tror att när en köper svenskt kött, har djuret haft ett bra liv och därför är det moraliskt försvarbart att konsumera det. Många glömmer att dessa djur föds fram med ett enda syfte. Att utnyttjas tills de tillslut slaktas. De har inget värde, de flesta får inte ens ett namn. 

Är detta ett ”bra liv”? Är detta ett värdigt liv för en intelligent och unik individ? Svenskt kött, importerat kött, ekologisk komjölk, frigående ägg... inget av dessa är fria från lidande eller förtryck. Det går inte att konsumera animaliska produkter utan att bidra till någon annans frihetsberövande.

Vi kan göra medvetna val varje dag. Varje dag kan vi välja vad för sorts människor vi vill vara. Vi kan välja att inte bidra till förtryck. Bli vegan och bli aktiv för djuren. Ta ansvar.

Rebecca Hansson