Onsdag 1 Dec
Stockholm

F!:s partiprogram - gammal socialistisk skåpmat

den 9 september hålls det val i Sverige
Rebecca Weidmo Uvell anser att stora delar av F!:s partiprogram förpackat i oklart fluff. Foto: Privat & Erik Simander TT

Rebecca Weidmo Uvell: "Mycket är förpackat i oklart fluff där det är svårt att veta exakt vad som menas eller hur det ska gå till. Och känslor är ju så svårt att formulera till konkreta saker"

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

För fjärde gången ställer Feministiskt Initiativ upp i ett riksdagsval och som varje valrörelse granskas inte partiets politik i närheten av andra partiers. Den media de får fokuserar nästan uteslutande på deras karismatiska partiledare Gudrun Schyman och hennes gulliga homepartyn.

Fi vill gärna hävda att de står utanför blockskalan höger och vänster utan erbjuder något nytt.

Men när man läser deras partiprogram är det socialistisk gammal skåpmat som väller ut ur sidorna. Mycket är förpackat i oklart fluff där det är svårt att veta exakt vad som menas eller hur det ska gå till. Och känslor är ju så svårt att formulera till konkreta saker.

De vill till exempel avskaffa BNP som ekonomiskt mått och införa ”skatt på finanssektorn, energi och på resursanvändning i syfte att styra globaliseringen i en ekonomiskt hållbar riktning”. Att vi har en rad skatter på energi redan, och i finanssektorn, verkar vara okänt.

Och vad menar de med styra globalisering? Ska Fi styra hela världens ekonomi?

Men så vill de också avskaffa den globala frihandeln och ersätta med en ”rättvis handel”. De vill införa Tobinskatt och ”avskaffa skatteparadis”. Vilket betyder att alla länder ska krävas ha samma skatt på allt.

Fi vill också starta en ”offentligt ägd infrastruktur” för betalningar och transaktioner. Det vill säga en statlig bank. En till. Vi har redan SBAB.

De vill införa gåvo- arvs- och förmögenhetsskatterna igen och införa progressiv beskattning på kapital, upp till 60 % precis som på lön. Återinförd fastighetsskatt även på bostadsrätter. Höjning av bolagsskatten. Höja momsen och införa köttskatt. Införa fler konsumtionsskatter. Införa Tobinskatt. Införa skatt på växthusgaser från mat. Införa ”ytterligare miljöskatter”.

De blandar också glatt ihop subvention och avdrag, precis som alla som inte kan ekonomi gör. Och vill avskaffa ”subventionerna” RUT och ROT helt, dvs avdragen. Avskaffa alla jobbskatteavdrag. Istället ska kommunala servicecenter skapas där barnen kan gå på fritids och kommunala tvätterier tvätta din tvätt.

Införa avgiftsfri kollektivtrafik, vilket de hävdar skulle kosta 15 miljarder. Men de menar i hela Sverige. Och kollektivtrafik är landstingen som sköter, inte staten.

All offentlig upphandling och alla pensionsfonder ska kräva social och ekologisk hänsyn. Förbud av alla privata bolag inom välfärd.

Fi vill också avskaffa den svenska modellen och att staten sätter alla löner. Något annat går inte att tolka ”verka för att staten återtar ett större ansvar för den övergripande arbetsmarknadspolitiken” och också införa ”lönekorrigering” som jag utgår från innebär att löner sänks för vissa yrken och höjs för andra.

30 timmars arbetstid för alla. Ingen finansiering. Ta bort karensdagen. Öka facken och Hyresgästföreningens makt på olika sätt.

Indoktrinering av barn ska börja i förskolan med obligatorisk genuspedagogik, normkritik och könsmaktsordning samt klimatkunskap. Avskaffa läxor.

PUT till alla som håller sig undan utvisning tills det är preskriberat, alla som fått avslag ska ändå har försörjningsstöd och alla rättigheter, vem som är anhörig ska avgöras av den asylsökanden själ. Avskaffa arbetstillstånd för alla.

Deras försvarspolitik är att de inte har någon. Eller vad sägs om:

”Feministiskt initiativ strävar efter att successivt demontera hela den traditionella säkerhetspolitiken som utgår från en nationalstatscentrerad världsbild och istället fokusera på begrepp som exempelvis hållbar fred, kroppslig integritet, människors frihet till aktörskap samt kvinnors, mäns och transpersoners rätt och frihet att vara autonoma individer i livets alla faser och rum. ”

Deras landsbygdspolitik är också intressant, där fokuserar de på afroättlingar.

”En faktor som leder till marginalisering framförallt på landsbygden är den begränsade möjligheten att kontrollera och äga mark och naturresurser, och drabbar ofta urfolk, daliter, afroättlingar och kvinnor.”

Nu verkar tack och lov den ”rosa revolutionen” fått pyspunka i mätningarna och de har svårt att ta sig över 2 procent men folk som ens överväger att ge dem en röst borde läsa partiprogrammet. Noga.

Rebecca Weidmo Uvell,
borgerlig opinionsbildare och författare

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela