Den 9 september hålls det val i Sverige
Isa Forsberg anser att barn och ungdomars välmående måste prioriteras högre. - Foto: Privat / Jessica Gow TT / Jonas Ekströmer TT

MUF: Socialdemokraterna sviker unga med psykisk ohälsa

Isa Forsberg, MUF: "Att man kommer med förslag först nu, när mandatperioden snart är över är skamligt och partiets brutna välfärdslöften från tidigareval vittnar nog om hur även de här kommer att prioriteras."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sedan Stefan Löfven blev statsminister har antalet barn som väntat längre än en månad för att få hjälp hos BUP tredubblats. Den rödgröna regeringen har verkligen svikit de 190 000 barn som lider av någon form av psykisk ohälsa i Sverige i dag. Och sent ska syndaren vakna, Socialdemokraterna kom för ett tag sedan med nya vallöften för att stoppa den psykiska ohälsan, ett problem man blundat för under sin egen mandatperiod. 

Att man kommer med förslag först nu, när mandatperioden snart är över är skamligt och partiets brutna välfärdslöften från tidigareval vittnar nog om hur även de här kommer att prioriteras. Barn och ungdomars välmående måste prioriteras högre och förslag för att stoppa ohälsan kan inte förbli tomma löften. 

Skolans arbete för att förebygga psykisk ohälsa hos elever är viktigt för att få bukt på problemet. Men enligt skolinspektionens granskning brister varannan skola i sitt förebyggande elevhälsoarbete. En av anledningarna är att det i dag är helt upp till skolorna själva att styra vilken elevhälsa eleverna har tillgång till. Elevhälsa är ett brett begrepp som kan innefatta allt från specialpedagog till skolläkare. Det är helt orimligt att det i praktiken är rektorn, som saknar medicinsk utbildning, som är ansvarig för elevhälsan. 

Skolans huvuduppgift måste vara att undervisa och förmedla kunskap medan ansvaret för elevhälsan borde tillfalla sjukvården och psykiatrin som har den korrekta utbildningen för det. Självklart ska skolorna fånga upp elever i riskzonen för att utveckla psykisk ohälsa men huvudansvaret för behandling och hjälp måste överlämnas till professionen. 

Elevhälsan måste också finnas tillgänglig i större utsträckning än den gör i dag. Skollagen anger i nuläget bara att varje skola ska erbjuda elevhälsa, men inte i vilken omfattning. När jag gick i grundskolan kom det en skolsköterska till oss en dag i veckan. Ångest kan komma krypande närsomhelst, den går inte att anpassa efter vilken dag skolsköterskan finns tillgänglig. 

För att fler ungdomar som lider av psykisk ohälsa ska få hjälp i tid krävs det att det finns tillgänglig vård, något man ska kunna förvänta sig om man betalar världens högsta skatter. Är man sjuk ska man få hjälp, inte en kölapp. För att fler ska få vård i tid måste vi prioritera barn- och ungdomspsykiatrin och sådana kliniker borde inte bara få drivas av landstinget. För att öka tillgängligheten och valfriheten inom psykiatrin är det viktigt med en mångfald av aktörer. 

Vi kan inte tillåta att tusentals barn och unga far illa på grund av bristande elevhälsa och långa köer till BUP. Sverige behöver en regering som prioriterar ungas psykiska hälsa och tar tag i problemen på allvar. Sverige behöver en moderat regering som inte bara lovar saker utan faktiskt agerar.

Isa Forsberg, 
Rikskommittéledamot Moderat skolungdom och vice ordförande MUF Västernorrland

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.