Den 9 september hålls det val i Sverige
Isa Forsberg anser att barn och ungdomars välmående måste prioriteras högre. - Foto: Privat / Jessica Gow TT / Jonas Ekströmer TT

MUF: Socialdemokraterna sviker unga med psykisk ohälsa

Isa Forsberg, MUF: "Att man kommer med förslag först nu, när mandatperioden snart är över är skamligt och partiets brutna välfärdslöften från tidigareval vittnar nog om hur även de här kommer att prioriteras."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sedan Stefan Löfven blev statsminister har antalet barn som väntat längre än en månad för att få hjälp hos BUP tredubblats. Den rödgröna regeringen har verkligen svikit de 190 000 barn som lider av någon form av psykisk ohälsa i Sverige i dag. Och sent ska syndaren vakna, Socialdemokraterna kom för ett tag sedan med nya vallöften för att stoppa den psykiska ohälsan, ett problem man blundat för under sin egen mandatperiod. 

Att man kommer med förslag först nu, när mandatperioden snart är över är skamligt och partiets brutna välfärdslöften från tidigareval vittnar nog om hur även de här kommer att prioriteras. Barn och ungdomars välmående måste prioriteras högre och förslag för att stoppa ohälsan kan inte förbli tomma löften. 

Skolans arbete för att förebygga psykisk ohälsa hos elever är viktigt för att få bukt på problemet. Men enligt skolinspektionens granskning brister varannan skola i sitt förebyggande elevhälsoarbete. En av anledningarna är att det i dag är helt upp till skolorna själva att styra vilken elevhälsa eleverna har tillgång till. Elevhälsa är ett brett begrepp som kan innefatta allt från specialpedagog till skolläkare. Det är helt orimligt att det i praktiken är rektorn, som saknar medicinsk utbildning, som är ansvarig för elevhälsan. 

Skolans huvuduppgift måste vara att undervisa och förmedla kunskap medan ansvaret för elevhälsan borde tillfalla sjukvården och psykiatrin som har den korrekta utbildningen för det. Självklart ska skolorna fånga upp elever i riskzonen för att utveckla psykisk ohälsa men huvudansvaret för behandling och hjälp måste överlämnas till professionen. 

Elevhälsan måste också finnas tillgänglig i större utsträckning än den gör i dag. Skollagen anger i nuläget bara att varje skola ska erbjuda elevhälsa, men inte i vilken omfattning. När jag gick i grundskolan kom det en skolsköterska till oss en dag i veckan. Ångest kan komma krypande närsomhelst, den går inte att anpassa efter vilken dag skolsköterskan finns tillgänglig. 

För att fler ungdomar som lider av psykisk ohälsa ska få hjälp i tid krävs det att det finns tillgänglig vård, något man ska kunna förvänta sig om man betalar världens högsta skatter. Är man sjuk ska man få hjälp, inte en kölapp. För att fler ska få vård i tid måste vi prioritera barn- och ungdomspsykiatrin och sådana kliniker borde inte bara få drivas av landstinget. För att öka tillgängligheten och valfriheten inom psykiatrin är det viktigt med en mångfald av aktörer. 

Vi kan inte tillåta att tusentals barn och unga far illa på grund av bristande elevhälsa och långa köer till BUP. Sverige behöver en regering som prioriterar ungas psykiska hälsa och tar tag i problemen på allvar. Sverige behöver en moderat regering som inte bara lovar saker utan faktiskt agerar.

Isa Forsberg, 
Rikskommittéledamot Moderat skolungdom och vice ordförande MUF Västernorrland

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.