Stockholm

Vad är grejen med att polisen ska skydda nazister?

Ofta hålls det motdemonstrationer när NMR och AFS demonstrerar eller håller tal.
Emelie Lindkvist anser att polisen skyddar nazistiska organisationer. Foto: Privat / Anders Wiklund TT

Emelie Lindkvist: Jag anser att vi borde förbjuda nazistisk organisation, för vad gör det för bra för varken individen eller samhället med nazism? Inget.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

I lördags när jag befann mig inne i stan sprang jag rakt in i en motdemonstration som Ung Vänster hade mot Alternativ För Sverige som hade torgmöte på Sergels torg. AFS stod och pratade bland annat om ”återvandringsverket” som de vill införa och motdemonstranterna stod längre bort med poliser framför sig och skanderade antirasistiska slagord och ramsor som ”eins, zwei, drei, nazi polizei” av uppenbara anledningar.

Så, vad är grejen med att polisen ska skydda nazister på deras demonstrationer och torgmöten? Jag har väldigt svårt att se hur det skulle vara försvarbart.

”Men yttrandefriheten då!?”

Jag är fullt medveten om vad yttrandefrihet innebär men det är många som verkar tro att det ger en någon slags möjlighet att slänga ur sig allt möjligt utan att det ska vara straffbart. Om du till exempel slänger ur dig en massa nazistiska åsikter så är du alltså inte berättigad att göra det bara för att du skyller på din yttrandefrihet.

Och ja, ni som tvivlar, jag har källa på detta. ”Yttrandefriheten fråntar inte från straffansvar om brott begås i samband med åsiktsyttringen.” står det på polisens hemsida, följt av ”Åsikterna får alltså inte strida mot gällande lagar såsom till exempel hets mot folkgrupp eller olaga hot med mera.”.

Hur detta går ihop med att polisen skyddar nazisterna är för mig ett frågetecken. Det är inte direkt så att exempelvis NMR och AFS har demokratiska och fredliga grunder utan det mesta de säger landar ändå i kategorin ”hets mot folkgrupp”. Och herregud, de är ju allt annat än diskreta med sin nazistdyrkan. NMR har ju en TYRRUNA som logga.

Jag anser att vi borde förbjuda nazistisk organisation, för vad gör det för bra för varken individen eller samhället med nazism? Inget. Nazismen är en våldsbejakande och odemokratisk ideologi som inte tar hänsyn till de mänskliga rättigheterna. Så varför får sådana organisationer finnas? Och varför ska polisen skydda dem?

Emelie Lindkvist

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.