Den 9 september hålls det val i Sverige
Skribenterna anser att ett starkt näringsliv är en nödvändighet för att finansiera Sveriges välfärd. - Foto: Privat

Hur välfärdsstaten tryggar vår tillväxt

"I debatten framställs ställs ofta välfärdsstaten mot ett starkt näringsliv. Men flera skiften i ekonomin gör att denna polariserade debatt är föråldrad. I själva verket är en omfattande välfärd en förutsättning för ett starkt industrisverige"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ett starkt näringsliv är en nödvändighet för att finansiera Sveriges välfärd.

Vi är i dag en kunskapsnation där industrin kräver välutbildad och högteknologisk arbetskraft, konsekvensen är att dagens svenska företag flyttar hem verksamheten. Dagens moderna industri behöver högteknologisk och välutbildad arbetskraft. Kunskap och innovation driver därför framtidens välfärd, och borgerlighetens politiska retorik om låga löner är ingen långsiktig lösning.

I debatten framställs ställs ofta välfärdsstaten mot ett starkt näringsliv. Men flera skiften i ekonomin gör att denna polariserade debatt är föråldrad. I själva verket är en omfattande välfärd en förutsättning för ett starkt industrisverige. Samtidigt är ett starkt näringsliv en nödvändighet för att finansiera vår välfärd. Därför måste vi komma bort från den polariserade debatten där dessa båda ställs mot varandra

Det första skiftet är att produktionen idag kräver mycket högre kompetens än tidigare. Det finns en felaktig och gammal bild av svensk industri som lever kvar med arbetare som står på löpande band med skruvmejseln i hand. Den moderna industrin är högteknologisk och kräver välutbildad arbetskraft. Arbetaren har blivit mer av tjänsteman. Eller om man vänder på det så har många av oss blivit kunskapsarbetare.

Ett annat skifte är att svenska tillverkningsbolag tar tillbaka produktion från lågkostnadsländer. Enligt en studie från Lunds Tekniska Högskola så valde 56 procent av alla bolag som mellan 2010 och 2015 flyttade ut produktion att flytta tillbaka. Det är inte längre billigare och mer effektivt. Två avgörande faktorer tros vara de senaste årens framsteg inom automation samt ökande lönenivåer även i låglöneländer. Kunskap och innovation driver därför etableringen mer än låga löner i ett nytt industriperspektiv. Detta gäller inte minst små innovativa företag inom life-sciene, IKT och smart industriproduktion.

Den stora utmaningen ligger därför i den långsiktiga kompetensförsörjningen. Företag begränsas i dag av möjligheterna till expansion på grund av problemen att rekrytera och anställa rätt personal. Tre av fyra teknikindustriföretag måste redan i dag anpassa sin verksamhet efter bristen på kompetens enligt Teknikföretagens färska rapport ”Vinna eller försvinna”. Denna kompetensbrist hotar den välfärd som vi tar för given. Om Sverige även i framtiden ska vara en av världens ledande industrinationer så måste vi därför fortsätta investera i ett samhälle för effektiv kompetensförsörjning. Vi kan inte låta någon vara utanför. Alla ska erbjudas möjligheten att nå sin fulla potential och det måste till exempel göras mer attraktivt att söka de teknisk-ekonomiska utbildningarna.

En konkurrensfördel för svenska företagare jämfört med många andra länder är ett utbyggt socialt trygghetssystem. Om fler ska våga ta steget att göra karriär, bli småföretagare och entreprenörer så behövs viktiga samhällstjänster som en välutbyggd barnomsorg, äldreomsorg, sociala trygghetssystem och en bra skola. Detta behövs inte minst för entreprenörer och småföretagare. För att trygga denna välfärd kommer långsiktiga investeringar på samhällsnivå att krävas, inte en nermontering av välfärden genom sänkta skatter. Vi måste också hitta lösningar för kompetensomställningar och vuxenutbildningar även för kunskaparbetare.

Mot allt detta konstaterar en mer kortsiktig borgerlig politik med sänkta löner för vissa grupper, satsning på enkla jobb och försämringar av villkoren svensk arbetsmarknad. Tron att låga löner ska skapa konkurrensfördelar för Sverige på en internationell arena känns som något från industrialiseringens barndom.  

Vi vill verka för ett bra företagsklimat som främjar tillväxt och utveckling. Sverige ska ligga i framkant när det gäller smart industriell utveckling och därför kommer vi att fortsätta prioritera investeringar i kunskap, välfärd och näringsliv framför skattesänkningar och en nermontering av den generella välfärden. Sverige behöver och förtjänar något bättre.

Patrik Hedlund,
ordförande Socialdemokratiska Tjänstemannaföreningen i Uppsala

Per Key,
ordförande Socialdemokratiska företagare i Stockholm


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.