Lördag 27 Nov
Stockholm

Grön Ungdom: "MUF är ett ungdomsfientligt ungdomsförbund"

Den 9 september hålls det val i Sverige
Grön Ungdom anser att MUF är ett ungdomsfientligt ungdomsförbund. Foto: Grön Ungdom / Pontus Lundahl TT

Grön Ungdom: När MUF presenterade en skuggbudget i våras innehöll den sänkningar av miljöskatterna med 38 miljarder. Det är en politik som gör det billigare att förstöra klimatet – på ungas bekostnad.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Moderata ungdomsförbundet är inte oskyldiga medryttare när Moderaterna driver klimatfientlig politik, de ligger i framkant i den utvecklingen. MUF är inte bara ointresserade av att hjälpa på arbetet med att rädda klimatet, de vill motarbeta det. För oss unga som kommer tvingas leva med konsekvenserna av dagens ansvarslösa politik är det rent ungdomsfientligt! Det är ett svek mot vår generation.

Det extremväder vi ser världen över i sommar är bara en liten föraning på vad vår generation kommer att tvingas hantera om vi inte minskar utsläppen. Skogsbränderna kommer fånga fler offer i sina lågor, torkan kommer lämna fler utan vatten och hettan kommer ta död på odlingar och djur som människor förlitar sig på för både sitt liv och leverbröd.

Klimatfrågan oroar unga mer än både krig och terrorism. 61 procent av tillfrågade i åldrarna 16 till 25 oroar sig för hur klimatförändringarna kommer påverka deras liv i framtiden. Denna oro är befogad. Redan nu börjar vi se klimatets förödande konsekvenser både runt om i världen och hemma i Sverige. Då är det inte så konstigt att klimat är ungas viktigaste fråga. Men trots detta ignorerar MUF vår ungdomsgeneration och bedriver en politik för ökade utsläpp.

Den akuta resursbristen som klimatförändringarna skapar kommer inom kort leda till enorma kriser med konflikter och flyktingmigration som följd. Redan idag är klimatförändringar en av de vanligaste skälen för att människor tvingas lämna sina hem och enligt UNHCR kommer denna siffra överstiga 200 miljoner människor år 2050. Det kommer vara vår nya vardag inom några få år om inget görs. Värst kommer det vara för de fattigaste i den globala södern.

Som ett av världens rikaste länder har vi ett ansvar att göra något åt denna utveckling. För oss Miljöpartister är det sanningen som är grundförutsättningen för vårt politiska arbete. Så har det varit i över 30 år.

I sommar märktes klimatförändringarnas förödande konsekvenser i Sverige för första gången. De oräkneliga skogsbränderna och torkan gav upphov till EUs största nödinsats någonsin och kostade svenska lantbrukare och skogsägare otroliga summor. För att inte tala om mänskligt lidande. Aldrig har behovet av en ambitiös klimatpolitik varit mera glasklart. Eller?

Medan klimatforskarna ringer i sina varingsklockor och vi gröna skriker oss hesa på barrikaderna för att rädda världen går Moderaterna och MUF till val på att göra det billigare att släppa ut. De vill avskaffa flygskatten, sänka skatten på bensin och diesel och kapa klimatbudget med en tredjedel.

MUF ställer sig inte bara bakom Moderaternas klimatfientliga politik, de går först i ledet för en politik för skitar ner mer. När MUF presenterade en skuggbudget i våras innehöll den sänkningar av miljöskatterna med 38 miljarder. Det är en politik som gör det billigare att förstöra klimatet – på ungas bekostnad.

Att MUF säger sig representera vår ungdomsgeneration och samtidigt bedriver en politik för ökade utsläpp, som kommer att slå hårt mot vår generation, är pinsamt. MUF är ett ungdomsfientligt ungdomsförbund. Det kommer vi inte längre vara tysta om i den här valrörelsen. 

Hanna Lidström,
språkrör Grön Ungdom

Axel Hallberg,
språkrör Grön Ungdom

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela