Den 9 september hålls det val i Sverige
Grön Ungdom anser att MUF är ett ungdomsfientligt ungdomsförbund. - Foto: Grön Ungdom / Pontus Lundahl TT

Grön Ungdom: "MUF är ett ungdomsfientligt ungdomsförbund"

Grön Ungdom: När MUF presenterade en skuggbudget i våras innehöll den sänkningar av miljöskatterna med 38 miljarder. Det är en politik som gör det billigare att förstöra klimatet – på ungas bekostnad.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Moderata ungdomsförbundet är inte oskyldiga medryttare när Moderaterna driver klimatfientlig politik, de ligger i framkant i den utvecklingen. MUF är inte bara ointresserade av att hjälpa på arbetet med att rädda klimatet, de vill motarbeta det. För oss unga som kommer tvingas leva med konsekvenserna av dagens ansvarslösa politik är det rent ungdomsfientligt! Det är ett svek mot vår generation.

Det extremväder vi ser världen över i sommar är bara en liten föraning på vad vår generation kommer att tvingas hantera om vi inte minskar utsläppen. Skogsbränderna kommer fånga fler offer i sina lågor, torkan kommer lämna fler utan vatten och hettan kommer ta död på odlingar och djur som människor förlitar sig på för både sitt liv och leverbröd.

Klimatfrågan oroar unga mer än både krig och terrorism. 61 procent av tillfrågade i åldrarna 16 till 25 oroar sig för hur klimatförändringarna kommer påverka deras liv i framtiden. Denna oro är befogad. Redan nu börjar vi se klimatets förödande konsekvenser både runt om i världen och hemma i Sverige. Då är det inte så konstigt att klimat är ungas viktigaste fråga. Men trots detta ignorerar MUF vår ungdomsgeneration och bedriver en politik för ökade utsläpp.

Den akuta resursbristen som klimatförändringarna skapar kommer inom kort leda till enorma kriser med konflikter och flyktingmigration som följd. Redan idag är klimatförändringar en av de vanligaste skälen för att människor tvingas lämna sina hem och enligt UNHCR kommer denna siffra överstiga 200 miljoner människor år 2050. Det kommer vara vår nya vardag inom några få år om inget görs. Värst kommer det vara för de fattigaste i den globala södern.

Som ett av världens rikaste länder har vi ett ansvar att göra något åt denna utveckling. För oss Miljöpartister är det sanningen som är grundförutsättningen för vårt politiska arbete. Så har det varit i över 30 år.

I sommar märktes klimatförändringarnas förödande konsekvenser i Sverige för första gången. De oräkneliga skogsbränderna och torkan gav upphov till EUs största nödinsats någonsin och kostade svenska lantbrukare och skogsägare otroliga summor. För att inte tala om mänskligt lidande. Aldrig har behovet av en ambitiös klimatpolitik varit mera glasklart. Eller?

Medan klimatforskarna ringer i sina varingsklockor och vi gröna skriker oss hesa på barrikaderna för att rädda världen går Moderaterna och MUF till val på att göra det billigare att släppa ut. De vill avskaffa flygskatten, sänka skatten på bensin och diesel och kapa klimatbudget med en tredjedel.

MUF ställer sig inte bara bakom Moderaternas klimatfientliga politik, de går först i ledet för en politik för skitar ner mer. När MUF presenterade en skuggbudget i våras innehöll den sänkningar av miljöskatterna med 38 miljarder. Det är en politik som gör det billigare att förstöra klimatet – på ungas bekostnad.

Att MUF säger sig representera vår ungdomsgeneration och samtidigt bedriver en politik för ökade utsläpp, som kommer att slå hårt mot vår generation, är pinsamt. MUF är ett ungdomsfientligt ungdomsförbund. Det kommer vi inte längre vara tysta om i den här valrörelsen. 

Hanna Lidström,
språkrör Grön Ungdom

Axel Hallberg,
språkrör Grön Ungdom

/
Muf
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.