Den 9 september hålls det val i Sverige
Tor Nilsson anser att det vore rätt att lägga ner landstingen. - Foto: Privat & Tomas Oneborg SvD/TT

Tor Nilsson: Lägg ner landstingen

Tor Nilsson: "Alla ska ha rätt till den finaste vård som kan erbjudas. Det är vårdbehovet som ska bestämma vårdinsats inte vad jag har i plånboken"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Att vår välfärd ska vara offentligt finansierad är lika självklart i vårt land som att jorden är rund. Det inget snack om saken. Det måste anses vara en av de viktigaste grundbultarna i vårt samhälle. Alla ska ha rätt till den finaste vård som kan erbjudas. Det är vårdbehovet som ska bestämma vårdinsats inte vad jag har i plånboken. 

Idag styrs sjukvården av 21 självständiga landsting med beskattningsrätt. Det är politiska styrelser som gör politiska bedömningar om hur vården ska administreras. Med andra ord är det politiska behov och inte skattebetalarnas vårdbehov som styr. Det innebär det uppstår vårdköer och tyvärr blir de inte kortare samt att sjukförsäkringens kostnader skenar iväg. 

Landstingen klarar inte av att planera efter befolkningens vårdbehov. De har tjänat ut då de är en föråldrad organisation. Vi måste därför utifrån de grundfundament som vår välfärdspolitik bygger på att utveckla vården och se över hur den styrs.  

Jag tycker därför att Kristdemokraterna har rätt när de nu anser att man ska lägga ner landstingen. Jag tycker att man då ska ska slå ihop sjukvården med socialförsäkringen. Fördelen med detta är att myndigheten då även får ta kostnadsansvaret för de som väntar på sin tur för t.ex. operation. Tro mig vårdköerna kommer att minska om vårdgivaren får stå för sjukpenningen för de som väntar på sin behandling. Ju snabbare patienter behandlas för sina åkommor desto mindre belastning blir det för sjukpenningskontot. You know money talks. 

Om man tar en mattläggare i medelåldern som fått dåliga knän och måste opereras för detta är det ödesdigert att låta denne vara sjukskriven en längre tid i avvaktan på operation.  Efter operation så är det ju också en rehabiliteringstid. Med den nya myndigheten kan man därför se var operation kan ske snabbast. Man kan se över hela landet, privata alternativ t.o.m. inom EU och norden för att få mattläggaren opererad. Ju snabbare man kan få ut honom/henne i arbetslivet så har man minskat på ett mänskligt lidande genom att det blir lättare att återkomma till arbetsmarknaden.

Forskning visar ju också att ju längre man är sjukskriven desto svårare är det att komma tillbaka. Reformen kommer också att spara in på en passiviserande sjukpenning. Genom att den myndighet som står för vården även står för sjukpenningen så kommer automatiskt pengarna att prioriteras till aktiv vård istället för passiv försörjning vilket i sig innebär en mänskligare vårdprioritering.  

Tor Nilsson

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.