Den 9 september hålls det val i Sverige.
Skribenterna anser att fler unga kan engagera sig mer än vad de gör i dagsläget om de vill ha förändring i samhället. - Foto: LUF / Pontus Lundahl TT

LUF: "Ungdomar – engagera er om ni vill ha förändring!"

LUF: "Fram till valet har vi alla möjligheten att vända utvecklingen. Vill man se ett Sverige som tar emot folk som har tar sig hit för att söka skydd, då är det dags för en att ta sitt ansvar som medmänniska och gå ut och göra någonting åt saken"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Unga snackar ofta om allt från klimatet till antirasism. Ibland hör man olika slagord ropas från skolgården när elever anordnar demonstrationer för att förhindra utvisningar av sina klasskompisar. På hemmafester är det rätt hög chans att man hittar ett gäng som sitter vid köksbordet och snackar politik. 

Att ungdomar brinner för samhällsfrågor är det ingen tvekan om, trots det så är medlemskap i politiska ungdomsförbund färre än någonsin. Unga får utlopp för ilska över samhällsproblem på andra sätt istället. De står och skriker i demonstrationer eller skriver arga inlägg på sociala medier, men mycket mer brukar inte hända med det engagemanget. Det stannar ofta vid enskilda ansträngningar som dyker upp när samhällsutvecklingen blir för påtaglig.

Ungdomars bristande intresse att engagera sig partipolitiskt avspeglar sig i de politiska ungdomsförbundens medlemsantal som blir allt lägre. Enligt myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor så är det enbart runt 24 000 ungdomar i hela Sverige som engagerar sig i politiska ungdomsförbund. Det är väldigt låga siffror när man jämför med Sveriges elevkårers 107 358 medlemmar eller spelhobbyförbundet Sverok med cirka 90 000 medlemmar. 

Ungdomar bryr sig, men verkar vara lite för lata för att förändra samhället genom långsiktigt arbete. Den bittra sanningen är dock att man inte kommer förändra särskilt mycket genom att skriva arga inlägg på valnatten för att det parti man inte tycker om har fått många röster. 

Att gå ut dagen efter valet och skrika “inga rasister i vår riksdag” kommer liksom inte spela någon roll när de redan är inne. De flesta har ju oftast inte lyft ett finger för att förhindra det de andra 1460 dagarna som finns under åren.

Det är vanligt att man hör ungdomar prata om att de vet att de borde engagera sig, men trots allt inte gör det. Det sägs att man måste vara påläst och att det är tidskrävande, men det är faktiskt lika enkelt som att nätshoppa. Man behöver bara klicka sig in på en hemsida och bli medlem. Man behöver inte gå på massa möten eller dela ut flygblad om man inte vill. Det är nu ni som har chansen bör göra just detta. 

För det är lätt att vara arg och ledsen i efterhand, men har man inte gjort någonting för att kämpa för det man tycker är rätt, så bär man faktiskt en del av skulden. Det räcker liksom inte att klicka iväg ett argt inlägg på Facebook mellan avsnitten man sträckkollar på Netflix. 

Fram till valnatten har vi alla möjligheten att vända utvecklingen. Vill man se ett Sverige som tar emot folk som har tar sig hit för att söka skydd, då är det dags för en att ta sitt ansvar som medmänniska och gå ut och göra någonting åt saken. 

Gå med i ett politiskt ungdomsförbund eller för all del, gå med i en annan ideell organisation som du tycker bidrar till att göra Sverige till ett bättre. Gör det idag, när det fortfarande finns tid för förändring, inte när det är försent. 

Ingen kan själv bära ansvaret för samhällsutvecklingen, men ni är många som kan göra mer än ni gör idag.

Romina Pourmokhtari,
förbundsstyrelseledamot LUF

Emmy Scilaris,
ordförande LUF Södra Älvsborg 

Luf
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.