Den 9 september hålls det val i Sverige.
CUF anser att Sverige behöver en bra skola där det inte ska spela någon roll om det är en kommun eller bolag som driver den. - Foto: CUF / Jessica Gow TT

CUF: ​248 569 elevers skolor kan ryka, och S ler åt tanken

CUF: "Från Socialdemokraternas håll fokuserar man på helt fel saker. Man väljer att klaga på vinst, istället för att fokusera på den valfrihet som så många uppenbarligen tycker om"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

248 569. Det är så många elever som gick på en friskola det senaste läsåret och om trenden håller sig i så kommer den siffran att öka inför kommande läsår. Det är så många elever som kommer behöva omplaceras när man med Reepalus vinsttak stänger ner de friskolor de själva valt att gå på. 

Detta har Socialdemokraterna ingen plan på att åtgärda då de hellre skyller skolans alla problem på de friskolor som ger nästan 250 000 barn en skolgång. Sverige behöver en bra skola, där det inte ska spela någon roll om det är en kommun eller ett bolag som driver den.

Friskolereformen 1992 gjordes då man insåg vikten av valfrihet. Den borgerliga regeringen ville stärka rätten att välja den skola som man själv ansåg möta ens behov bäst, där detta i praktiken var svårt då kommunens alla skolor var snarlika i sin drift. 

Man tog hänsyn till att olika barn kan behöva olika typer av pedagogik för att lära sig den svenska läroplanen. Man tog hänsyn till att vissa ville gå i en skola med konfessionell inriktning, då man värderade det högt. Man tog hänsyn till att vissa mådde bra av en skola som undervisade på ett språk annat än svenska, vilket gett många svenska ungdomar möjligheten att gå i en internationell skola under uppväxten.

Det är 248 569 barn vars föräldrar ville ha en annan skolgång för deras barn än det kommunala som också erbjöds. Genom att gå till val på ett vinsttak för företag som bedriver verksamhet i välfärden tvingar man dessa skolor att stänga ner när skolorna oundvikligen kommer sluta att gå runt. 

Detta innebär att man från politiskt håll anser att man har rättigheten att röva barn och föräldrar på den frihet som man använt för att välja den skola man tycker passar bäst för en själv. 248 569 elever, och ännu fler föräldrar, har gjort ett aktivt val för att gå på dessa friskolor som kommer att behöva omplaceras till den kommunala skolverksamheten skulle Reepaluförslaget bli verklighet.

Från Socialdemokraternas håll fokuserar man på helt fel saker. Man väljer att klaga på vinst, istället för att fokusera på den valfrihet som så många uppenbarligen tycker om. Enligt en IPSOS-undersökning så anser 8 av 10 att det är viktigt att välja skola, men enligt Socialdemokraterna så betyder dessa röster ingenting då de hellre startar krig mot välfärdsföretagen. 

Detta går inte ihop. Att vilja sätta käppar i hjulet för sin egen välfärd för att ens ideologi inte accepterar driftsformen är ren dumhet. Kommun eller bolag ska inte spela någon roll utan det som spelar roll är att skolan är bra. Det är där vi ska lägga kraft, resurser, och fokus.

Magnus Ek,
förbundsordförande CUF

Hugo Pringle,
utbildningspolitisk talesperson CUF

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.