Den 9 september hålls det val i Sverige
Philip Botström (SSU) anser att möjligheten att kunna ta ett CSN-lån för att beta för sitt körkort är en viktig jämlikhetsreform för Sveriges unga. - Foto: SSU / Fredrik Sandberg TT / Jessica Gow TT

Philip Botström, SSU: "​Äntligen införs CSN-lån för körkort!"

Philip Botström, SSU: "Det kostar flera tusen kronor att ta gå körkortsutbildningen. Man ska inte behöva ha rika föräldrar för att kunna ta ett körkort. För oss socialdemokrater är det självklart att körkort inte ska vara en klassfråga"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den 1 första september införde vår S-ledda regering CSN-lån för körkort, något som SSU länge kämpat för. Det är en viktig jämlikhetsreform för Sveriges unga. För att körkort inte ska vara en klassfråga och för att fler unga ska kunna få ett första jobb.

CSN-lån för körkort var från början en idé som började som en motion från Laila Naraghi i SSU Kalmar län som sen efter flera instanser blev till ett socialdemokratiskt vallöfte i valrörelsen 2014. Fyra år senare är det verklighet. Det är ett konkret exempel på hur SSU:s påverkansarbete ger effekt för unga i praktiken. 

I ett första steg omfattar CSN-lånet enbart personer som är arbetslösa, men nästa sommar kommer det även utökas för unga som är 19-20 år och som gått ut gymnasiet. Det innebär att de som går i trean på gymnasiet nu kommer kunna få CSN-lån för körkort till sommaren.

Först och främst är denna reform viktig för matchningen på arbetsmarknaden. Enligt Svenskt näringsliv kräver 6 av 10 jobb idag körkort. Den som läser platsannonser vet att körkort är ett krav som ställs på såväl elektriker och byggnadsarbetare, som undersköterskor och djurvårdare. 

I glesbygden är körkort dessutom nödvändigt för att kunna ta sig till och från jobbet – inte minst under obekväm arbetstid när kollektivtrafiken inte räcker till. Körkortsinnehav uppges också vara det viktigaste kriteriet för att anställa ungdomar näst efter yrkesspecifik kompetens. Därför är CSN-lån till körkort först och främst en viktig arbetsmarknadspolitisk åtgärd för att undanröja hinder för unga att få jobb.

En annan viktig anledning är jämlikheten. Det kostar flera tusen kronor att ta gå körkortsutbildningen. Man ska inte behöva ha rika föräldrar för att kunna ta ett körkort. 

För oss socialdemokrater är det självklart att körkort inte ska vara en klassfråga. Men det är det idag. Körkortsinnehavet är lägst bland arbetslösa, ungdomar, kvinnor i arbetaryrken och utrikes födda – ofta i kombination.

Ojämlikheten blir påtaglig när du inte kan söka lediga jobb på grund av att du inte har haft råd att ta körkort. En talande jämförelse, enligt statistik från SCB och Transportstyrelsen, är att bara 45 procent av utrikes födda kvinnor i arbetaryrken har körkort, medan motsvarande för inrikes födda män i tjänstemannayrken är 95 procent.

I framtiden vill SSU att regeringens satsning ska utökas så att CSN-lånet omfattar alla oavsett om man är arbetslös eller inte. Vi vill även att körkortsutbildning ska vara en valbar kurs i alla gymnasieprogram och att körkort ska kunna finansieras av Arbetsförmedlingen som en arbetsmarknadspolitisk insats.

Ett körkort kan vara den inträdesbiljett som behövs till ett första jobb. Det leder i sin tur till stora vinster både för individen och för samhällsekonomin. Körkort ska inte vara en klassfråga. Vanligt folk måste ha råd att ta körkort. Så bygger vi ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige för alla unga. 

Vill du fortsätta se liknande jämlikhetsreformer – rösta på Socialdemokraterna den 9:e september och gå med i SSU!

Philip Botström,
förbundsordförande SSU

SSU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.