Stockholm

Centerstudenter: (S) sviker både klimatet och sina väljare

Den 9 september hålls det val i Sverige.
Centerstudenter i en replik till Socialdemokratiska studentförbundets debattartikel (29/8-18). Foto: Centerstudenter

Centerstudenter: "Till skillnad från Socialdemokraterna och Miljöpartiet så är syftet med Centerpartiets miljö- och klimatpolitik inte att spendera mycket pengar, utan att uppnå resultat som leder till minskade koldioxidutsläpp"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Denna text är en replik till debattartikeln "Socialdemokratiska studentförbundet: C borde skämmas" (29/8-18)

Klimatförändringarna är ett av de största hoten mot mänskligheten. De riskerar att förändra den ekologiska balansen, skapa stora ekonomiska skador och kraftigt försämra förutsättningar för goda levnadsvillkor på jorden. 

Den viktigaste orsaken är människans utsläpp av koldioxid och andra gaser i atmosfären. För att vända utvecklingen krävs politiskt ledarskap på både nationell och internationell nivå. Ett ledarskap som landet saknat de senaste fyra åren.

När Centerpartiet, och Alliansen, satt vid makten minskade utsläppen med nästan 20 % samtidigt som tillväxten ökade. Det står i tydlig kontrast mot dagens  siffror. SCB konstaterade senast i torsdags att utsläppen ökat med hela 3,4 procent under de första tre månaderna i år. Det är allvarligt. 

Till skillnad från Socialdemokraterna och Miljöpartiet så är syftet med Centerpartiets miljö- och klimatpolitik inte att spendera mycket pengar, utan att uppnå resultat som leder till minskade koldioxidutsläpp. Vilket vi gjorde under alliansens år vid makten.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har lyckats höja skatten på både biodrivmedel och på solel, för att sedan snabbt tvingas sänka dem igen. Om det är något som är viktigt för att klara klimatutmaningarna så är det att företag vågar investera, men det kräver långsiktiga spelregler. Politiken måste även syfta till att göra mest klimatnytta för pengarna. 

Kortsiktiga satsningar med missriktade subventioner lämpar sig kanske bra för regeringens presskonferenser, men gör mindre skillnad i verkligheten. För att våra utsläpp ska minska och uppnå en verklig skillnad, måste vi göra upp med myten att en större budget leder till ett bättre resultat.

Miljöproblemen är alldeles för viktiga för att lösningarna ska fastna i en raljant debatt. Vi måste ställa om och se till att uppnå de mål som samtliga riksdagspartier, utom Sverigedemokraterna, ställt sig bakom. För vår skull, men framför allt för nästa generations skull.

Klimatförändringarna har inga gränser. Därför måste Sverige  både göra vår del av direkta utsläppsminskningar och se till att behålla platsen som en global förebild. Det kräver att vi fortsätter ta täten genom att fokusera på forskning och utveckling av ny miljövänlig teknik. Den svenska exporten av miljöteknik har en enorm potential och branschen har möjlighet att skapa tusentals gröna jobb. 

Det är ett område som regeringen har förbisett helt och hållet. Centerpartiet vill satsa ännu mer på forskning och utveckling så vi kan förena guld med gröna skogar.

Desperationen inom socialdemokratin över ständigt fallande siffror blir allt tydligare. Det gäller allt från affischer som framställer människor på flykt som ett hot mot nationens säkerhet, till att neka barn möjligheten att återse sina föräldrar. Socialdemokraternas ständiga fiskande i de grumliga vattnen gör att de nu står helt ensamma, utan regeringspartner och med ständigt lägre stöd i opinionen. 

Det öppnar upp för frågan som Socialdemokraterna har duckat alldeles för länge. Nämligen hur Socialdemokraterna har planerat att regera efter valet. Centerpartiet kommer inte samarbeta eller förhandla med Sverigedemokraterna. Centerpartiet går till val på på att bilda en ny alliansregering. Vi har visat att vi kan regera tillsammans, och vi har de lösningar på problemen Sverige står inför.

Sverige behöver en ny regering och en ordentlig reformagenda. En röst på Centerpartiet är en röst på ett friare samhälle och ett grönare Sverige. Om det är något den nuvarande regeringen gjort tydlig det senaste året är att en röst åt vänster varken är en röst för lägre utsläpp eller större frihet.

Naod Habtemichael,
förbundsordförande Centerstudenter

Elin Larsson,
vice förbundsordförande Centerstudenter

Isak Kupersmidt,
vice förbundsordförande Centerstudenter

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.