Psykisk ohälsa band unga och barn är ett väldigt diskuterat ämne
Skribenterna skriver om psykisk ohälsa bland barn och unga. - Foto: Mårten Granlund

Lyssna till oss unga och förankra era beslut i vår verklighet

Skribenterna: " Vi unga kan inte bli uppmanade att skrika högre för att få makt. Ni kan heller inte göra det här själva, för ni vet inte vad vi behöver. Vi måste samarbeta, hitta sätt att mötas i behov och strukturer"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sedan 2012 har vi, Tilias unga, lyft våra röster om vad vi behöver från samhället för att öka den psykiska hälsan hos oss unga. Vi unga sitter på en unik expertis, genom att vara de enda experterna på vår situation, just nu. En expertis som ofta saknas i den återkommande debatten om ungas psykiska (o)hälsa.

Medan Tilia finns tillgängliga och lyssnar på våra unga 365 dagar om året, pratar tyvärr en stor del av omvärlden istället om oss unga.

Vuxenvärlden jagar ständigt efter det stora svaret på “varför” vi mår dåligt. Ni debatterar med varandra huruvida stressen i skolan är orsaken, betygssystemen, användandet av sociala medier eller är det kanske bara att vi är en curlad generation med problem? 

Samtalen avlöser varandra med svar på varför vi mår dåligt och med olika lösningar på vår tid största folkhälsoutmaning: ungas psykiska ohälsa. Vi unga letar inte efter våra “varför”, vi vill att våra behov ska bli tagna på allvar, för vi vill ju bara må bra. Vi vill prata med er, och ge er kunskap om vår verklighet och den utmaning som vi står mitt i.

Vi har upprepade gånger varit tydliga med vad vi unga behöver och vilka förändringar vi önskar se i samhället på samtliga nivåer. Trots att vi serverar lösningar förankrade i vår situation, så bemöts vi oftast med att vi behöver skrika högre, organisera oss, och göra våra röster hörda så att vi får det vi behöver. Men det är just det vi gör! 

Idag, den 4 september har vi till exempel instiftat “Dagen för ungas psykiska hälsa”, en dag som återkommer årligen. Ett annat exempel är att vi startat en namninsamling för att få in psykisk hälsa i läroplanen, som grundar sig i ungas egna önskemål. Så vi organiserar oss redan. Vi vill inte att vi ska behöva skrika för att bli hörda, vi vill bara prata med er.

För att göra det möjligt är det dags att ni med makt att förändra vårt samhälle tar ett steg tillbaka och ger oss det utrymmet vi förtjänar. 

Vi är de enda experterna på vår egen situation och tas inte det på allvar blir de lösningar ni kommer fram till inte sällan verkningslösa - för de var inte förankrade i vår situation, idag. Om ni inte lyssnar och agerar på våra röster kommer ni gång på gång få göra om systemen som ni skapar i tron om att det kommer fungera.

Vi kan inte göra det här själva. Vi unga kan inte bli uppmanade att skrika högre för att få makt. Ni kan heller inte göra det här själva, för ni vet inte vad vi behöver. Vi måste samarbeta, hitta sätt att mötas i behov och strukturer.

Det är inte svårt, ni måste bara stå ut i det obekväma och okända av att lyssna och prata med, inte om oss.

Adam Werner,
volontär Tilia

Isak Sandell,
volontär Tilia

Jackie Stål,
volontär Tilia

Kajsa Ahlström,
volontär Tilia

Teresa Linnarsson,
volontär Tilia

Yasmin Francis,
volontär Tilia

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.