Stina Jansson, Per Hård Af Segerstad. Feministiskt Initiativ banderoll.
Stina Jansson (F!) och Per Hård Af Segerstad (F!) menar att vi inte har råd med fyra år till av samma politiska läge. - Foto: Privat

F!: Rösta med hjärtat – inte med rädslan

Feministiskt Initiativ: " När mänskliga rättigheter begränsas måste vi agera. Vi måste våga gå först i ledet för att förändring ska kunna ske, vi måste inse att de enda som stoppar oss är vi själva."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Enligt en Sifoundersökning tycker över 50 procent av kvinnorna i Sverige att det vore bra om Feministiskt Initiativ satt i riksdagen, ändå tvekar många inför valet. Det talas om taktikröster och det uttrycks en rädsla för att rösten ska vara bortkastad. Men det här valet är för viktigt för att inte rösta på Feministiskt Initiativ. Om inte nu - när? Om inte vi - vilka?

I en demokrati är en röst aldrig bortkastad. Om ett parti inte tar sig in i riksdagen fördelas de mandaten jämt mellan de andra partierna, det står inte tomma stolar i riksdagen – och inget parti gynnas särskilt i mandatfördelningen. 

De röster vi fick 2014 tog oss in i EU-parlamentet, gav oss valsedlar och partistöd, samt mandat i 13 kommuner i Sverige. 

Din röst var inte bortkastad, precis som den inte kommer att vara bortkastad i år. Men i år kommer den också att ta oss in i riksdagen. Enligt den senaste Sifo-undersökningen kan 11 procent tänka sig att rösta på F!. Och vi behövs, mer än någonsin tidigare.

Medan högern allt mer låter sig styras av Sverigedemokraternas politik, så rör sig vänstern alltmer mot höger. Socialdemokraterna och Miljöpartiet stänger gränserna och lägger förslag för att begränsa LSS. 

Vänsterpartiet röstar ja till allmän värnplikt och Jonas Sjöstedt vill se fortsatt medicinsk åldersbestämning av ensamkommande. Det finns ingen taktik i att lägga din röst på partier som allt mer låter sig begränsas och styras av nationalistiska och konservativa värderingar. Det finns inget taktiskt i att rösta på ett parti som inte kommer föra den politik du vill se. Vi behöver bryta det mönstret, vi behöver nya vindar i riksdagen!

När Feministiskt Initiativ kommer in i riksdagen får vi automatiskt minst 14 mandat. De tas från de större partierna, däribland Sverigedemokraterna. Om de procenten istället skulle läggas som taktikröster för de rödgröna partierna skulle det bara ge ett par mandat till varje parti. 

En röst på F! blir därför mer effektiv för att begränsa Sverigedemokraternas inflytande efter valet. Med oss i riksdagen sätter vi 14 nya feministiska och antirasistiska röster mot rasisterna. En röst på F! ger inte bara fler mandat till oss, det bidrar också till att Sverigedemokraterna får färre mandat. Vi tar ut rasisterna, och sätter in feministerna.

Vi har inte har råd med fyra år till av samma politiska läge. Vi har inte råd med ännu en mandatperiod där partierna dansar efter Sverigedemokraternas pipa. När mänskliga rättigheter begränsas måste vi agera. Vi måste våga gå först i ledet för att förändring ska kunna ske, vi måste inse att de enda som stoppar oss är vi själva. 

Om alla som skulle vilja rösta på F! i valet gör det, då kommer vi in med marginal. Och kanske framför allt, vi kan inte rösta som om att vi är rädda. Även om vi är det. Vi måste rösta med hjärtat, rösta för den framtid vi tror på. Vi måste våga, och det är nu det måste hända.

I dag röstar vi på förändring. I dag röstar vi på F!. Det hoppas vi att du också gör.

Stina Jansson,
Feministiskt Initiativ Uppsala

Per Hård Af Segerstad,
Feministiskt Initiativ Uppsala

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du att rösta på Feministiskt Initiativ?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.