Stockholm

F!: Rösta med hjärtat – inte med rädslan

Stina Jansson, Per Hård Af Segerstad. Feministiskt Initiativ banderoll.
Stina Jansson (F!) och Per Hård Af Segerstad (F!) menar att vi inte har råd med fyra år till av samma politiska läge. Foto: Privat

Feministiskt Initiativ: " När mänskliga rättigheter begränsas måste vi agera. Vi måste våga gå först i ledet för att förändring ska kunna ske, vi måste inse att de enda som stoppar oss är vi själva."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Enligt en Sifoundersökning tycker över 50 procent av kvinnorna i Sverige att det vore bra om Feministiskt Initiativ satt i riksdagen, ändå tvekar många inför valet. Det talas om taktikröster och det uttrycks en rädsla för att rösten ska vara bortkastad. Men det här valet är för viktigt för att inte rösta på Feministiskt Initiativ. Om inte nu - när? Om inte vi - vilka?

I en demokrati är en röst aldrig bortkastad. Om ett parti inte tar sig in i riksdagen fördelas de mandaten jämt mellan de andra partierna, det står inte tomma stolar i riksdagen – och inget parti gynnas särskilt i mandatfördelningen. 

De röster vi fick 2014 tog oss in i EU-parlamentet, gav oss valsedlar och partistöd, samt mandat i 13 kommuner i Sverige. 

Din röst var inte bortkastad, precis som den inte kommer att vara bortkastad i år. Men i år kommer den också att ta oss in i riksdagen. Enligt den senaste Sifo-undersökningen kan 11 procent tänka sig att rösta på F!. Och vi behövs, mer än någonsin tidigare.

Medan högern allt mer låter sig styras av Sverigedemokraternas politik, så rör sig vänstern alltmer mot höger. Socialdemokraterna och Miljöpartiet stänger gränserna och lägger förslag för att begränsa LSS. 

Vänsterpartiet röstar ja till allmän värnplikt och Jonas Sjöstedt vill se fortsatt medicinsk åldersbestämning av ensamkommande. Det finns ingen taktik i att lägga din röst på partier som allt mer låter sig begränsas och styras av nationalistiska och konservativa värderingar. Det finns inget taktiskt i att rösta på ett parti som inte kommer föra den politik du vill se. Vi behöver bryta det mönstret, vi behöver nya vindar i riksdagen!

När Feministiskt Initiativ kommer in i riksdagen får vi automatiskt minst 14 mandat. De tas från de större partierna, däribland Sverigedemokraterna. Om de procenten istället skulle läggas som taktikröster för de rödgröna partierna skulle det bara ge ett par mandat till varje parti. 

En röst på F! blir därför mer effektiv för att begränsa Sverigedemokraternas inflytande efter valet. Med oss i riksdagen sätter vi 14 nya feministiska och antirasistiska röster mot rasisterna. En röst på F! ger inte bara fler mandat till oss, det bidrar också till att Sverigedemokraterna får färre mandat. Vi tar ut rasisterna, och sätter in feministerna.

Vi har inte har råd med fyra år till av samma politiska läge. Vi har inte råd med ännu en mandatperiod där partierna dansar efter Sverigedemokraternas pipa. När mänskliga rättigheter begränsas måste vi agera. Vi måste våga gå först i ledet för att förändring ska kunna ske, vi måste inse att de enda som stoppar oss är vi själva. 

Om alla som skulle vilja rösta på F! i valet gör det, då kommer vi in med marginal. Och kanske framför allt, vi kan inte rösta som om att vi är rädda. Även om vi är det. Vi måste rösta med hjärtat, rösta för den framtid vi tror på. Vi måste våga, och det är nu det måste hända.

I dag röstar vi på förändring. I dag röstar vi på F!. Det hoppas vi att du också gör.

Stina Jansson,
Feministiskt Initiativ Uppsala

Per Hård Af Segerstad,
Feministiskt Initiativ Uppsala

Kommer du att rösta på Feministiskt Initiativ?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.