Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Den 9 september fråga dig själv – vad kan JAG göra för att Sverige ska bli bättre?"

- 07/09/2018, 16:20 -
Joakim Billtén. Valsedlar.

Joakim Billtén skriver om personligt ansvar i samband med valet 2018.

Privat / Hanna Franzén TT

Joakim Billtén: "Det är aldrig en politikers fel att man är arbetslös eller inte gillar sitt liv. Det är ditt eget fel. Det finns jobb, det finns människor som älskar dig och terapi är gratis"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Svenska politiska partier målar oftast upp sköna bilder av det framtida Sverige, hur bra det kommer bli och att ingen egentligen kommer behöva göra några uppoffringar överhuvudtaget. Målet är att alla ska få jobb, alla ska få en utbildning, alla ska må bra bara “det rätta” politiska systemet kommer på plats. 

Politiska ledare varvar flosklerupprepning med löften om guld och gröna skogar och tramsiga tv-program. Politiska väljare fixerar sig ofta vid en enskild fråga (skatten, invandringen, brottsligheten, vården) och den politiska retoriken följer lydigt med. 

Detta är inte helt orimligt sett till att vi faktiskt lever i en demokrati och att vår grundlag rakt ut klargör att “all offentlig makt utgår från folket”. Det är dock väldigt problematiskt, för ingenstans i grundlagen står det också” allt folk är kunniga, insatta och villiga att göra uppoffringar”. 

När partier idag pratar om att sänka bensinskatter, lagstifta om att företag måste köpa kärnkraft och att lösa brottsligheten med hjälp av militära insatser samtidigt som skatter ska sänkas, regler ska förenklas och fattiga människor och nazister ska förbjudas och på något magiskt sätt försvinna.

Nästan ingen pratar om att det faktiskt är vi, folket, som kommer behöva se till att Sverige och världen blir en bättre plats. Det är vi som behöver köra mindre bil för att rädda miljön, det är vi som behöver vara drivna och entreprenörsaktiga för att starta företag, det är vi som behöver säga till när våra vänner och kollegor uttrycker sympatier med högerextremister och islamister. Det är också vi som behöver hjälpa våra äldre med att kanske bära upp en matkasse eller upp för en trappa. 

Det är vi som behöver stå starka tillsammans mot det extremt lilla antal människor som anser att de har rätt att inskränka på andras rättigheter för att tjäna sina egna intressen. Politik löser inga problem, men det kan underlätta och bistå de människor som de facto löser problemen.

Det sägs ofta att politiker bara ljuger och aldrig gör något, det är inte sant. Cirka 80-85 procent av alla vallöften infrias, men det innebär inte att de problem dessa löften är ämnade att lösa försvinner. 

Även om 100 procent av det alla partier går till val på infrias så kommer de problem dessa politiska förslag är ämnade att lösa kvarstå såvida vi svenskar inte tar oss i kragen och förstår att det som gjort Sverige till det extremt framstående land vi är idag, kanske världens bästa, är att människorna i landet har jobbat hårt, tagit hand om varandra men kanske framförallt, vi har själva tagit ansvar för våra egna liv. 

Det är aldrig en politikers fel att man är arbetslös eller inte gillar sitt liv. Det är ditt eget fel. Det finns jobb, det finns människor som älskar dig och terapi är gratis. Det finns alla möjligheter i världen att skola om sig och skapa ett nytt, bättre liv. 

Alla dessa möjligheter och hjälpinstanser finns där för att vi människor sett till att skapa och bibehålla de relationer och system som möjliggör dem. Det kommer inte alltid vara kul, eller lätt, eller utan “regelkrångel”. Men det är mer möjligt i Sverige än i de flesta andra länder i världen. Tack vare oss själva!

Så den 9:e september vore det fint om man, innan man gick och röstade på det ena orealistiska partiet efter det andra frågar sig: 

Vad kan JAG göra för att Sverige ska bli bättre? Kan jag sopsortera, åka kollektivt, vara mer kärleksfull mot mina medmänniskor eller ge pengar till en hjälporganisation, kan jag anställa en före detta kriminell som försöker få en nystart? Kan jag ta ansvar för hur jag behandlar andra, och också se till att människor i min närhet beter sig ordentligt?

Alla kan inte göra alla dessa saker, men alla kan göra någon av dem. Så se till att gör det innan du klagar på politiker.

Joakim Billtén