Matilda Harar, Muf-anhängare.
Matilda Harar anser att allt fler unga tjejer borde bli politiskt aktiva. - Foto: Privat / Pontus Lundahl TT

Matilda Harar: ​Fler unga tjejer måste bli politiskt aktiva

Matilda Harar, MUF: "Gör vi inget åt att färre unga kvinnor väljer att engagera sig redan nu kan vi vänta en riksdag framöver där kvinnorna blir färre, om man nu inte som vänstern ignorerar kompetens och i stället lutar sig mot kvotering"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dagarna rapporterade flera medier flitigt om att den nu nyvalda riksdagen är den mest jämställda någonsin. Att 46 procent av ledamöterna är kvinnor är givetvis glädjande och ännu mer glädjande är att majoriteten av de moderata ledamöterna är kvinnor, och det utan kvoterade valsedlar.

Denna positiva utveckling till trots finns det orosmoln. Antalet unga som väljer att engagera sig i ett politiskt ungdomsförbund är färre än någonsin, och av dem är allt färre kvinnor. När antalet kvinnor minskar i medlemsbasen kommer också utfallet i de olika församlingarna spegla detta. Gör vi inget åt att färre unga kvinnor väljer att engagera sig redan nu kan vi vänta en riksdag framöver där kvinnorna blir färre, om man nu inte som vänstern ignorerar kompetens och i stället lutar sig mot kvotering.

Min egen resa inom politiken började väldigt enkelt. Jag var en vanlig tjej som gillade att diskutera politik. Det krävdes inte mer än det för att väcka ett politiskt engagemang. Man behöver inte nåt mer heller. Bara en vilja att förändra, att påverka. Med den viljan gick jag med i MUF och valde senare att engagera mig. Min historia är inte olik många andras som är aktiva. Det är en viktig kännedom att ha.

Dagens ungdom har ett stort intresse för politik och samhällsfrågor, men trots det minskar intresset för partipolitik. Många har svårt att se hur man faktiskt kan förändra. Att det är för byråkratiskt och går för långsamt. Men för att få till en politisk förändring krävs det tid.

Ett exempel på en sak vi i Moderata ungdomsförbundet drivit fram är friskolereformen. Den reform som i dag gör det möjligt för elever att få välja skolor som Moderata ungdomsförbundet drev långt innan Moderaterna gjorde det. Friskolereformen är ett resultat av ett aktivt arbete av unga politiker. Här är utmaningen för oss ungdomsförbund att få unga att förstå vilken skillnad man kan göra.

Ett annat hinder ungdomsförbundet måste komma till bukt med är att många tror att man måste stå bakom precis allt partiet gör. Det stämmer inte. Det finns få personer som faktiskt håller med om allt deras parti bedriver. Det handlar om att ha en politisk grund som är  liberalkonservativ och samtidigt ett driv att förändra. Vi medlemmar driver och förändrar partiet i den riktning vi brinner för och känner är rätt. Det är det jag tycker är så fantastiskt med ett politiskt engagemang. Vi driver förändringen.

Därför vill jag uppmana alla unga, men specifikt tjejer, som faktiskt tycker om att diskutera politik att ta ställning. Oberoende av vilka åsikter man har så behövs du. Spelar ingen roll om du är vänster eller höger. För fler unga behövs som engagerar sig partipolitiskt. Det är i förbunden framtidens politiker formas, och där måste vi tjejer också ta en plats. Det är inte av sig själv vi får ett jämställt samhälle utan det börjar här och nu, med oss unga politiker.


Matilda Harar,
Medlem i MUF

Muf
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.