Vad gäller kring försäkringar vid strömavbrott?
Vad gäller kring försäkringar vid strömavbrott? - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Mats Andersson/TT

Då kan du få pengar vid strömavbrott: "Finns möjligheter"

Har du drabbats av ett strömavbrott som orsakat skador på din bostad eller dina ägodelar? Då kan du ha rätt till ersättning, berättar Anna-Karin Baltzari Danfors, chef vid Konsumenternas Försäkringsbyrå, för Nyheter24.


En rejäl köldknäpp har tagit ett grepp om Sverige, samtidigt som tusentals hushåll drabbats av strömavbrott i det kalla vintervädret.

Men vad gäller egentligen kring ens försäkringar om det är så att ens bostad eller ägodelar på något sätt kommer till skada på grund av avbrottet?

– Mitt råd är att alltid kontakta ditt försäkringsbolag om din bostad eller dina saker skadas efter ett strömavbrott. Det finns möjligheter att du har rätt till ersättning, säger Anna-Karin Baltzari Danfors, chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå, till Nyheter24

Experten tipsar: Det ska du ha hemma om det blir strömavbrott

Frysta och skadade rör efter strömavbrott

En sådan skada som kan uppstå, vid långvariga strömavbrott, är att rören i bostaden fryser och spricker, vilket i sin tur kan leda till en vattenskada. I ett sådant fall kan du, enligt Anna-Karin Baltzari Danfors, få ersättning från din villaförsäkring eller fritidshusförsäkring.

15 saker du ALLTID ska ha i bilen på vintern

Förstörd eller skadad elektronik kan ersättas

Men även elektroniken i ditt hem kan komma till skada vid strömavbrott. Detta på grund av överslag och liknande. 

– Skador på hushållselektronik som till exempel kyl och frys kan ersättas av dina försäkringar, säger Anna-Karin Baltzari Danfors och fortsätter:

– Du behöver dock ett allrisktillägg i din hemförsäkring eller villaförsäkring för att du ska kunna få ersättning för elskador på hemelektronik som exempelvis datorer och tv-apparater. Det gäller även för elektronik som hör till fastigheten som till exempel värmepump, mekanisk ventilation eller larm.

Gör INTE så här när du eldar hemma: "Överhettning"

Du kan få ersättning för din förstörda mat

Om du har mat i kyl eller frys som blir förstörd till följd av ett strömavbrott kan du få ersättning från din hemförsäkring. Viktigt är dock, enligt Anna-Karin Baltzari Danfors, att inte slänga maten innan du tagit kontakt med ditt försäkringsbolag. 

– Om du redan har råkat slänga maten kan det bli svårt att visa vilket värde den förstörda maten har haft, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Om du inte kan spara maten på grund av att den börjar lukta illa kan du fotografera den förstörda maten innan du slänger den. Det borde vara tillräckligt bra underlag i en sådan här situation att visa för försäkringsbolaget. Förhoppningsvis har du inte så mycket delikatesser i frysen som ibland kan vara svåra att bevisa vad de är värda. 

Så ser du till att dina husdjur håller värmen vid strömavbrott

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!