Det finns saker du bör känna till och se upp för kring kreditupplysningen.
Det finns saker du bör känna till och se upp för kring kreditupplysningen. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Expertens varning: Då kan kreditupplysningen förstöra för dig

I händelse av att du är i behov av ett lån kommer också en kreditupplysning att göras på dig. Anyfins ekonomihälsoexpert Felix Sjöholm förklarar vad du ska vara försiktig med och vad du bör undvika med kreditupplysningen.


Planerar du att införskaffa något nytt till bostaden på avbetalning? Eller går du i tankar om att köpa ny bostad? Då kan du behöva ta ett lån och samtidigt görs det även en kreditupplysning på dig, vilket i sig inte är ovanligt.

– Den som ska ge ut lånet tittar på informationen för att se om du kan betala tillbaka lånet enligt villkoren och samtidigt ha rimligt med pengar kvar att leva på. Dessutom tittar långivaren på om det finns tidigare engagemang som misskötts eller andra risker som kan påverka riskbedömningen, säger Anyfins ekonomihälsoexpert Felix Sjöholm i en intervju med Nyheter24

Kort och gott kan en kreditupplysning förklaras med att du som ansöker också ska ha råd med lånet och vilka eventuella risker som kan finnas som banken behöver känna till för att göra sin bedömning.

Så vet du om din partner är en snåljåp – tydliga signalerna

Det ska du se upp för med kreditupplysningen

Däremot finns det flera saker som är bra att känna till om kreditupplysningen och vilka varningssignaler du bör vara uppmärksam kring. Enligt Sjöholm kan för många kreditupplysningar nämligen hämma din möjlighet till lån på sikt. 

– Många kreditupplysningar under en kort tidsperiod kan påverka din kreditvärdighet negativt. Detta eftersom det kan ses som att du ansökt om många lån eller på annat sätt har problem med din ekonomi. 

Det finns dessutom en tydlig varningssignal du ska akta dig för. Det finns nämligen de företag som marknadsför sig på ett annat sätt än de traditionella bankerna.

– När företag lockar med ”vi tar ingen kreditupplysning”, då ska man snarare se det som en varningsflagg än något bra. Det betyder nämligen att de tar en större risk när de lånar ut pengarna. Ofta är det du som tar lånet som betalar för det i form av en hög ränta, förklarar han.

Föremålet Kronofogden inte kan ta från dig: "Man har rätt till en..."

Här kan du läsa fler ekonominyheter från Nyheter24:

Experten: Så mycket pengar bör en barnfamilj ha på sparkontot

5 punkter för att klara av ekonomin under en skilsmässa

Steg för steg – så går det till när din skuld hamnar hos Kronofogden

/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00