Martin Svennberg, 51, är ekonomisk prepper.
Martin Svennberg, 51, är ekonomisk prepper. - Foto: Privat och Henrik Montgomery/TT

Ekonomiska preppern: Så mycket kontanter har jag hemma

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) rekommenderar svenska hushåll att ha kontanter som täcker en veckas utgifter. Martin Svennberg, som är ekonomisk prepper, har desto mer. För Nyheter24 berättar han varför.


Det var för drygt fem år sedan som 51-åriga Martin Svennberg, som till vardags jobbar inom it-branschen, fick upp ögonen för prepping.

– I vanliga fall när man pratar med en prepper så kanske de säger att det var stormen Gudrun eller att det var kriget i Ukraina som blev startskottet för intresset. Men det här föddes ur nyfikenhet kan man väl säga, berättar han för Nyheter24.

– Det är lite lustigt, för det handlade egentligen om att jag ville få ut min son i naturen och då hittade jag på ett scenario där vi var tvungna att fly till skogs, där vi lärde oss att göra upp eld och liknande. Sedan delade jag med mig av de här upplevelserna på en blogg och då var det massa preppers som tyckte att den var jätteintressant. Vi började prata och det ena ledde till det andra. Det blev en bloggplattform. 

Vid sidan om jobbet driver nämligen Svennberg plattformen "Vardagsprepping", som även blivit till podcast.

MSB: Ha beredskap för att klara dig en vecka: "Preppa solidariskt"

MSB: Ha kontanter för en veckas utgifter

För många är prepping, eller så kallad hemberedskap, kanske framför allt förknippat med vattendunkar, ett lager med konserver och en vev-radio som är redo att användas om krisen eller kriget kommer.

Men något som fått allt mer uppmärksamhet är så kallad ekonomisk prepping – en beredskap för situationer då de digitala betalsystemen slås ut. På sistone har exempelvis riksbankschefen Erik Thedéen återupprepat betydelsen av att ha kontanter, i mindre valörer, hemma i händelse av kris eller krig.

Detta är en även en rekommendation från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Mer specifikt är riktlinjen att ha kontanter för att klara hushållets utgifter i en veckas tid. 

MSB: Så mycket kontanter ska du ha hemma

Foto: Henrik Montgomery/TT

Då kan du få pengar vid strömavbrott: "Finns möjligheter"

Så mycket kontanter har preppern Martin Svennberg hemma

Men Martin Svennberg, som lever i ett hushåll med ytterligare två personer, menar att det kan vara bra att ta lite extra höjd när det gäller kontanterna. 

– Man ska nog inte bara tänka att man ska handla saker, för om man är lite preppad då har man mat så att man klarar sig en vecka och då är kontanter inte viktiga ur den aspekten. Men man kanske vill använda kontanter för någonting annat, till exempel för att förflytta sig från en plats till en annan.

– Därför tycker jag att det kan vara sunt att ha så mycket kontanter som täcks av hemförsäkringen, vilket är omkring 5 000 till 6 000 kronor för några försäkringsbolag, om man känner sig trygg med det. Det kanske räcker en vecka för en del, men för oss skulle det räcka i ungefär en månad. 

Kontanter hemma? Då MÅSTE du göra det här: "Viktigt"

MSB
/
/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00