Det är viktigt att ha kontanter hemma, enligt Erik Thedéen.
Det är viktigt att ha kontanter hemma, enligt Erik Thedéen. - Foto: Isabell Höjman/Fredrik Sandberg/TT

Riksbankchefen: Viktigt att ha kontanter hemma i dessa valörer

Hela finanssystemet måste stärka sin beredskap, enligt riksbankschefen Erik Thedéen. Bland annat vill han se en lagstadgad skyldighet för näringsidkare att ta emot kontanter som betalning för "livsnödvändiga varor".


"Det är av stor vikt att arbeta för att öka motståndskraften mot bland annat cyberangrepp", säger han i en utfrågning i riksdagens finansutskott om finansiell stabilitet enligt ett pressmeddelande från Riksbanken.

Enligt riksbankschefen förändras hotbilden snabbare än de förbättringar av motståndskraften i det finansiella systemet som hittills har gjorts.

Kontanter hemma? Då MÅSTE du göra det här: "Viktigt"

"Viktigt med kontanter hemma"

Erik Thedéen lyfter bland annat behovet av tillgång till alternativa betalningsmedel om de vanliga transaktionsmedlen slås ut.

"Som privatperson är det viktigt att man har kontanter hemma, gärna i mindre valörer. Dessutom anser Riksbanken att näringsidkare som säljer livsnödvändiga varor och tjänster, som matvaror, drivmedel och apoteksvaror, som huvudregel ska vara skyldiga enligt lag att ta emot kontanter", säger Thedéen enligt pressmeddelandet.

Så mycket kontanter ska du ha hemma

Storbankerna måste klara störningar

Storbankerna i Sverige måste samtidigt se till att ha bra buffertmarginaler - ovanpå formella kapitalkrav – för att klara av störningar till följd av geopolitisk oro, fastighetsföretag med hög skuldsättning och potentiella problem med den höga privata skuldsättningsnivån i Sverige, enligt riksbankschefen.

Så mycket bör du ha på sparkontot om du bor i bostadsrätt

Då kan du få pengar vid strömavbrott: "Finns möjligheter"

TT
/
/