Det är en hel del saker du måste ha koll på innan du tar blancolån.
Det är en hel del saker du måste ha koll på innan du tar blancolån. - Foto: Janerik Henriksson/TT.

Att tänka på innan du tar ett blancolån

Blancolån är långt ifrån det bästa lånet ta, ändå är det många svenskar som väljer att ta lån utan säkerhet. Vid denna typ av lån är det extra viktigt att tänka genom innan man tar lånet.


Det är aldrig föredömligt att ta ett blancolån. Inte minst nu när regeringen föreslår höjd skatt på konsumtionslån – något som kan kosta Sveriges låntagare 4 miljarder mer. 

En undersökning från Länsförsäkringar visar dock att det är en hel del svenskar som tar blancolån. Var tolfte barnfamilj finansierar exempelvis sina semestrar med blancolån. 

Hamnar man i en ekonomisk knipa kan blancolån verka som en lätt utväg – men det är en hel del du måste fundera genom först. 

Så blir a-kassan 2024: Nya taket på 27 200 kronor

Behövs verkligen ett blancolån?

Till att börja med ska man dubbelkolla om man verkligen behöver ta ett blancolån. Denna punkt kan verka självklar, men enligt ett pressmeddelande från Länsförsäkringar är det faktiskt ofta billigare att ta av sparade pengar än att låna utan säkerhet. 

Förlorat jobbet? Då återhämtar sig inkomsten igen

Högre ränta – högre lån

Dina ekonomiska resurser bör även kunna räcka för att betala tillbaka hela lånet. Och som bekant kan blancolån lägga på sig ränta ganska snabbt. 

Det är viktigt att komma ihåg att ju högre ränta lånet har desto högre kommer lånet att bli. Till det kan även avgifter tillkomma. Dessa kan dölja sig i lånevillkoren, något som är viktigt att läsa genom innan man tar lånet.

Det här ska du göra INNAN du får din deklaration 2024

Framtiden: Hur kommer blancolånet att påverka?

Ett blancolån kan komma att påverka din framtida inkomst. Säkerställ därför att lånet inte hämmar din ekonomiska trygghet på sikt. 

Och slutligen: Ett blancolån bör finansiera något med en tydlig funktion och ett tydligt värde som inte minskar på andrahandsmarknaden.

Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00