Madelen Larsson, 32, driver Instagram-kontot "Miljonmålet".
Madelen Larsson, 32, driver Instagram-kontot "Miljonmålet". - Foto: Henrik Montgomery/TT, Privat och Pernilla Wahlman/TT

Knepen för att komma undan billigt på sportlovet: "Gratis"

Sportlovet är för många synonymt med en uppsjö av olika aktiviteter – inte sällan dyra sådana. I en intervju med Nyheter24 tipsar Madelen Larsson, som ligger bakom Instagram-kontot "Miljonmålet", om hur barnfamiljer kan komma billigare undan under ledigheten.


I Sverige är det just nu sportlovstider, vilket innebär lediga – och ofta rastlösa – barn som måste roas. 

För Nyheter24 har Madelen Larsson, trebarnsmamman som ligger bakom Instagramkontot "Miljonmålet" och som skrivit en bok med samma namn, tidigare berättat om vilka dyra fällor man som barnfamilj kan försöka undvika under sportlovet.

Men hur ska man tänka för att rentav komma billigare undan? 

Barnfamilj? Här är dyra fällorna ni ska undvika på sportlovet

Billiga utomhusaktiviteter på sportlovet

Enligt Medelen Larsson finns det flera vägar att gå för att få till ett billigare sportlov, utan att det för den delen blir tråkigare.

– Fritidsbanken finns på allt fler ställen och där kan man låna skidutrustning gratis och åka längdskidor i naturen där snö finns. Det går också att låna pulkor, skridskor och utrustning till annan vintersport. Att ta en dag på sjön med skridskor och en god matsäck med är en jättemysig aktivitet. Så fort man tar sig ut med lite matsäck så blir det genast en mysig stund. Det behöver inte ens vara långt, det kan vara till närmaste skog eller en ny lekpark för de som inte har snö, säger hon till Nyheter24. 

Så sparar du 100 000 på ett år – utan att tappa motivationen

Madelen Larsson ligger bakom Instagram-kontot "Miljonmålet". Foto: Privat

Det kan du göra inomhus på sportlovet

Om man hellre vill vara inomhus finns gott om billiga, eller rentav kostnadsfria, alternativ på aktiviteter, menar Madelen Larsson. 

– Har man något museum i närheten kostar det oftast en mindre peng. Inomhus går det att anordna hemmabio med biljetter, en kiosk att köpa popcorn och godis i, det har varit väldigt uppskattat av våra barn. Det går också anordna restaurang i hemmet och låta barnen vara delaktiga och styra så långt det går. Vi är en familj som gillar att spela mycket spel tillsammans, så det är verkligen en aktivitet som jag vill lyfta. Jag tycker aktiviteter likt spel har blivit väldigt underskattat. 

– Biblioteket brukar anordna aktiviteter under höstlovet för barn i spridda åldrar och vissa kommuner har gratis aktiviteter. Så kolla upp vad som anordnas i närheten av där du bor. 

Madelen Larsson, 32, sparade ihop en miljon innan 27 års ålder

Madelen Larsson: "Våga vila och ta det lugnt"

Madelen Larsson öppnar också upp för att man som förälder kanske inte behöver ha ett fullspäckat sportlovsschema.

– Ibland är det inte en rad med aktiviteter som barnen behöver under lov när de varit i styrda aktiviteter under skoldagar, fritids och kanske i någon fritidsaktivitet. Många barn behöver få utrymme och tid till den fria leker, till fantasin och att själv komma på vad de vill göra, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– I dagens samhälle serverar vi barnen mycket aktiviteter, men det är kanske inte just det som barnen alltid behöver. Så våga vila och ta det lugnt med, det är också något att öva på. Att det inte alltid ska hända saker. 

Så sparar du ihop en miljon kronor – knepen och fällorna

/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00