Madelen Larsson driver Instagram-kontot @miljonmalet.
Madelen Larsson driver Instagram-kontot @miljonmalet. - Foto: Privat och Henrik Montgomery/TT

Så sparar du ihop en miljon kronor – knepen och fällorna: "Stor pengaslukare"

Madelen Larsson lyckades spara ihop en miljon kronor innan 27 års ålder och i dag, vid 31 års ålder, har hon nått två miljoner kronor. För Nyheter24 berättar hon om fällorna du ska undvika och fem åtgärder för att själv lyckas med miljonmålet.
– Ingen ska tro att det inte är möjligt för att inkomsterna inte är höga, säger hon.


Redan som 15-åring drömde Madelen Larsson, som i dag driver Instagram-kontot @miljonmalet, om att ha pengar nog att kunna bygga ett hus.

Tillsammans med pojkvännen och numera sambon Erik lyckades hon, redan innan 27 års ålder, spara ihop en miljon kronor och i dag lever de i sitt nybyggda hus där de just installerat solpaneler. Här kan du läsa mer om hur Madelen lyckades spara en miljon kronor.

– Direkt när vi nådde miljonen vid 27 år sa vi att nästa mål skulle vara två miljoner före 35 års ålder. I dag är jag 31 år och vi har redan nått målet att äga två miljoner, dock har vi valt att investera pengarna i vårt boende så det är inga pengar vi har på börsen eller liknande, säger hon till Nyheter24.

"Ingen ska tro att det inte är möjligt"

För Madelen och Erik har förutsättningarna för sparandet förändrats med tiden.

– I dag har vi högre löner än tidigare men också ytterligare ett barn till som vi varit föräldralediga till i 1,5 år. Jag har dessutom varit sjukskriven under hela min graviditet. Så ingen ska tro att det inte är möjligt för att inkomsterna inte är höga. Men det gäller att stå stabilt i sitt mål och hitta strategier för att få ner kostnaderna som vi hittat. 

Nästa mål är att kunna åka på en större resa, men än så länge har man varken bestämt resmål eller definierat någon tidsplan.

Uppmaningen: "Bara börja!"

Till den som ännu inte tagit tag i sitt sparande kommer Madelen med en tydlig uppmaning:

– Bara börja! Och tänk många bäckar små. Sparandet är inte enbart för de som kan jobba extra, inte har barn eller som har högavlönade arbeten. Sparandet är för alla människor, alla kan spara utifrån sina förutsättningar. En stor del handlar om hur man lyckas anpassa sina utgifter i förhållande till inkomsterna. 

– Jag har blivit expert på det men är man i starten, ta sikte mot ett mål och tänk många bäckar små. Och minska din konsumtion, det är en stor pengaslukare!

5 åtgärder för att spara ihop en miljon

Det område där de flesta kan spara allra mest pengar på är, enligt Madelen, boende.

– Boendekostnaden är generellt svår att förändra om man inte är öppen för att byta boende. Annars kan det vara det mest effektiva för att förändra sina utgifter. Vill man bo kvar i sitt nuvarande boende så ska man titta på konsumtionen och kosten. 

Till den som vill spara ihop en miljon ger Madelen fem förslag på åtgärder:

  • Stryp din konsumtion
  • Köp utifrån behov inte utifrån lust 
  • Låt bilen stå oftare och cykla/gå
  • Kolla igenom alla små utgifter du har i dag och sålla bland de du hittar
  • Drick mer vatten och skippa kaffe på stan, energidryck, läsk, med mera

Så vågar du dig in på börsen

I samband med resan mot miljonen gav sig Madelen in på börsen. 

– Man behöver inte kunna jättemycket för att börja, för man kan börja med små belopp, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Det finns många böcker och poddar i ämnet. Läs och lyssna lite, prova dig fram men mindre belopp och när du börjar känna dig mer varm i kläderna kan du öka på efterhand. Det viktiga är att man inte investerar pengar man ska ha på kortare sikt, alltså inom fem år eftersom börsen svänger. Så investera bara pengar du kan avvara under en längre tid. 

/