NMR demonstrerar i Vetlanda på första maj 2022. Arkivbild.
NMR demonstrerar i Vetlanda på första maj 2022. Arkivbild. - Foto: Mikael Fritzon/TT

Terrorstämpel "tillfällig energiboost" för NMR

Nazistiska NMR för en tynande tillvaro – men den amerikanska terrorstämpeln kan få medlemmarna att känna sig viktiga för en stund, tror forskaren Christer Mattsson. Jag tror att detta blir en tillfällig energiboost, säger han.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Fakta: Nordiska motståndsrörelsen

Är en nazistisk organisation som bildades 1997. Hette från början Svenska motståndsrörelsen (SMR) och bytte 2016 namn till Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

Har haft förgreningar även i Norge, Finland och Danmark. Har målet att störta de nordiska demokratierna och ideologin byggs på rasbiologi och den rasistiska myten om en judisk världskonspiration. NMR agiterar även mot feminism och hbtq-rättigheter.

Har sedan 2018 ställt upp i flera allmänna val utan att nå några framgångar. Splittrades 2019 bland annat på grund av missnöje med den misslyckade valsatsningen.

NMR:s symbol är tyrrunan, som även använts av nazister i Nazityskland.

Flera av medlemmarna är dömda för olika våldsbrott – bland annat en serie bombdåd i Göteborg 2016–2017.

Källa: Expo

USA:s utrikesdepartement meddelade i fredags att man klassar svenska NMR som en terroristorganisation.

Christer Mattsson, som forskar om högerextremism och leder Segerstedtinstitutet på Göteborgs universitet, tror inte att stämplingen får några större konsekvenser för NMR – i alla fall inte hemma i Sverige.

Möjligtvis kan medlemmarna känna sig styrkta av terrorklassningen.

— Om jag får lov att gissa så tror jag att detta blir en tillfällig energiboost för NMR, att de själva känner sig relevanta och viktiga en kort stund. Men det kommer inte ha någon påverkan på dem runt omkring och det kommer inte att leda till att någon återansluter, säger Christer Mattsson.

"Har imploderat"

NMR är i dag bara en skugga av vad de var för fem år sedan, understryker Mattsson. Aktiva har hoppat av och nyrekryteringen är obefintlig. Den nationella rörelsen har ömsat skinn och i dag samlas nazister hellre i lokala smågrupper med låg profil.

— Organisationen NMR har imploderat. De aktiviteterna som de bedriver kan väl i bästa fall beskrivas som taffliga, säger Mattsson.

— De som hoppar av uppger att de inte tycker att det är värt ansträngningen och konsekvenserna av att vara offentlig med sitt engagemang för NMR. Man blir illa omtyckt av vänner, släktingar, arbetsgivare och kampen leder ingenvart.

Christer Mattsson, föreståndare vid Segerstedtinstitutet. Arkivbild.

Farliga avhoppare

Paradoxalt nog är organisationens sönderfall farlig, förklarar Mattsson. Anslutna nazister med våldskapital hölls tidigare tillbaka när rörelsen koncentrerade sig på aktivism och valkampanjer. När samma personer nu står utanför saknar de tyglar och tar till våld.

— Det finns flera exempel, men det tydligaste var det planerade bombattentatet i Falköping där en tidigare medlem skriver i ett manifest att det inte räcker med att dela ut flygblad och att man måste göra något annat för att nå målen.

Det är sannolikt inte aktiviteter i Sverige som har föranlett terrorstämplingen, utan kontakterna mellan NMR och amerikanska nazister, säger Christer Mattsson.

— Historiskt så har det funnits både stadiga och regelbundna kontakter mellan svenska nazister och amerikanska nazister. Det har varit amerikanska nazister på besök hos NMR, men hur det utbytet ser ut i talande stund vet jag inte.

TT
/
/
/
/