Harriet Backer, 'Aften, interiør', 1890. Pressbild.
Harriet Backer, 'Aften, interiør', 1890. Pressbild. - Foto: Nasjonalmuseet/Børre Høstland.

Glamour och allmoge – här är konstvårens pärlor

Svensk psykiatri satt under lupp, queerpunk och flamländsk renässans intar konstscenen i vår. Här är nio höjdpunkter att se fram emot 2024.


Nationalmuseum i Stockholm

Harriet Backer

22 februari–18 augusti 2024

Harriet Backer är en av Norges mest betydande konstnärer och kolorister, som runt sekelskiftet 1900 blev berömd för sin målarkonst. Backer skildrar ljus i interiörer, samspelet mellan figur, rum och ljus. Allmogeinterören, kyrkan och det borgerliga hemmet återfinns bland motiven.

Anna Odell. Arkivbild.

Uppsala konstmuseum

Anna Odell – "Psyket"

2 mars–1 april 2024

Konstnären och filmaren Anna Odell har återkommande under sin konstnärliga karriär analyserat den svenska psykiatrin. Under hösten 2023 har Odell haft ett artist-in-residence på Centrum för medicinsk humaniora vid Uppsala universitet. Det var i forskarmiljön som verket “Psyket” fick sin form. Verket är en videoinstallation som skildrar den slutna psykiatrin. I arbetet med utställningen använder Odell sig av sina egna erfarenheter.

Fatima Moallims "Samlade dikter". Pressbild.

Konstakademin i Stockholm

Fatima Moallim – "Viljan att leva"

20 januari–2 mars

Fatima Moallim är född 1992 i Moskva men uppvuxen i Småland, och självlärd som konstnär. Numera är hon verksam i Stockholm och arbetar med skulptur och performance. Hon har bland annat ställt ut platsspecifika verk vid Zinkensdamms tunnelbana och Moderna Museet i Stockholm och Marabouparken i Sundbyberg.

Tove Kjellmark, "They shoot horses don't they?" 2022. Pressbild.

Borås konstmuseum

Tove Kjellmark – "When I crack I expand"

9 december 2023–21 april 2024

Den Stockholmsfödda konstnären Tove Kjellmark är utbildad skulptör och rör sig ofta fritt mellan olika material, mellan framtid och dåtid – mellan det digitala och det organiska. I "When I crack I expand" möter människans skörhet universums oändlighet. Konstnären har ett fragmentariskt uttryck som ska gestalta förändring och transformation.

Moderna Museet i Stockholm

Vaginal Davis – "Magnificent product"

17 maj–13 oktober 2024

Den amerikanska konstnären, filmskaparen, författaren och scenartisten Vaginal Davis förenar punk, queeraktivism, motstånd, svart rättvisekamp och glamour. Davis har varit känd i Los Angeles queerpunkscen sedan 80-talet och sedan millennieskiftet är hon bosatt i Berlin. "Magnificent product" består av tre installationer, och är hennes första separatutställning. Utställningen är en resa genom ikoniska punkkonserter från 90-talet, hennes lägenhetsgalleri i Los Angeles och ett rosa flickrum.

Jonatan Pihlgren, "Heligt uppdrag", 2023. Pressbild.

Göteborgs konsthall

Jonatan Pihlgren

4 maj–15 september 2024

Jonatan Pihlgren, född 1993 och verksam i Göteborg, tilldelades Beckers konstnärsstipendium 2023 för sitt "instinktiva och expressiva konstnärskap”. Han arbetar huvudsakligen med måleri, men också med skulptur och performance. Drömmar, infall och fantasier får möta vardagslivet i Pihlgrens verk, som utforskar olika sinnestillstånd.

Abir Boukhari, "En gata i Tunis gamla stadsdel" (Utställningen Oläkt). Pressbild.

Moderna Museet i Malmö

"Oläkt"

2 mars–15 september 2024

17 konstnärer står bakom denna grupputställning, som navigerar i kölvattnet efter de uppror och revolutioner som svepte över arabvärlden med start 2010. Utställningen är ett poetiskt gestaltande av händelserna, som kom att förändra tillvaron för miljontals människor världen över. Konstnärerna söker sig genom hopp och förtvivlan, bortom politiken. Bland konstnärerna återfinns bland andra Asim Abdulaziz, Aya Albarghathy, Hadia Gana och Mouna Jemal Siala.

Conny Karlsson Lundgren, "Prolog (Göteborgsaffären): Där satt två kind vid kind och med armarna ömt slingrade kring lilla midjan", 2021. Pressbild.

Bonniers konsthall i Stockholm

Conny Carlsson Lundgren – "Jag kysser dina ögon"

14 februari–7 april 2024

Conny Karlsson Lundgren utforskar gränser kring sociala, politiska och privata identiteter med film, text, bild och performance. Teman som begär, lust och motstånd återkommer ofta ihop med queera erfarenheter och svensk böghistoria. Konstnären använder bland annat nattklubben, sommarlägret och sovrummet som scen för sina undersökningar. “Jag kysser dina ögon” innehåller också verk från konstnärer som David Hockney, Nan Goldin och Matts Leiderstam.

Luleåbiennalen 2024:s konstnärliga ledare Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida. Pressbild.

Luleåbiennalen 2024

"På tröskeln till 1:1"

2 mars–26 maj 2024

Årets upplaga av Luleåbiennalen, som presenteras av Konstfrämjandet Norrbotten, har temat arkitektur och konst, och ämnar belysa de drastiska förändringar som pågår i Norrbottens natur och byggda miljö. Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida är biennalens konstnärliga ledare. Medverkar gör bland andra konstnärerna Daniel de Paula, Jenny Nordmark och Eveliina Sarapää. Biennalen äger rum i Boden, Kiruna, Luleå och Messaure.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!